Vincent van GoghHuis exposeert fotografen in het spoor van Van Gogh

Vincent van Gogh zelf was dan geen liefhebber van fotografie, diverse fotografen hebben zich in heden en verleden laten inspireren door zijn leven en werk. Zo ook Hans de Kort en Karin Borghouts. Van 16 februari tot en met 14 juni 2020 exposeren zij hun desbetreffend werk in het Vincent van GoghHuis te Zundert.

De Nederlandse fotograaf De Kort (1963) maakt gebruik van de zogeheten ‘natte plaat collodium fotografie’, een procedé dat al toegepast werd toen Van Gogh nog een kind was. Met zijn houten balgcamera legde De Kort onder meer de grafsteen vast van Vincents doodgeboren broertje en van de bloeiende boom bij zijn geboortehuis. Daarnaast maakte hij fotografische stillevens naar schilderijen van Van Gogh, waaronder het schilderij getiteld Kop van een skelet met brandende sigaret uit 1886.

Fotografisch stilleven naar het Kop van een skelet met brandende sigaret van Vincent van Gogh. Foto > Hans de Kort

De Belgische fotografe Borghouts reisde in het spoor van Vincent van Gogh langs diverse plekken waar de schilder woonde en werkte. Bovendien maakte zij wat genoemd wordt ‘fotografische interpretaties van zijn stillevens’. Een en ander resulteerde niet alleen in een tentoonstelling (waarvan een klein deel eerder te zien was in Het Noordbrabants Museum), maar ook in een boek met de titel Vincent was here. Er zijn meer fotoboeken rond leven en werk van Van Gogh verschenen, waaronder boeken van Emmy Andriesse in 1953 en van Paul Huf in 1990. Van zowel De Kort als Borghouts is werk te koop tijdens de tentoonstelling. (je)

Beeld boven: Fotografische interpretatie van het schilderij Vaas met vijftien zonnebloemen van Vincent van Van Gogh. Foto > Karin Borghouts

www.vangoghhuis.com

www.hansdekort.com
https://karinborghouts.be

Karin Borghouts (fotografie), Xavier Canonne & Ron Dirven (tekst), Vincent was here. ’s-Hertogenbosch: Het Noordbrabants Museum 2019, 208 pp., ISBN 9789080990333, hb., € 39,00.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *