Marlies Heuer in Oss en Boxmeer met ‘Verhaal van myn droevig leeven’

Het zijn niet de grote zalen in onze provincie waar actrice Marlies Heuer (1952) twee keer te zien is. In Oss speelt zij donderdag 13 februari en in Boxmeer 4 maart 2020 ‘Verhaal van myn droevig leeven’. Het is bijna een wonder dat zij weer op het toneel staat. Ze heeft de afgelopen jaren een zeldzame en ongeneeslijke beenmergziekte overwonnen.

door Arnold Verplancke

Marlies Heuer heeft tot twee keer toe de Theo d’Or gewonnen: in 1998 voor de titelrol in Hedda Gabler van Ibsen en in 2012 voor de moederrol in Thomas Bernhards Am Ziel. Daarnaast gaf zij lange tijd les aan de Theaterschool in Amsterdam, aan de regie- en de mimeopleiding.

In 2014 werd Heuer plotseling ernstig ziek: MDS, haar beenmerg weigerde bloed aan te maken. Twee jaar lang liep zij ziekenhuis in en uit. Ze heeft aan euthanasie gedacht, vertrouwde ze een paar jaar geleden een collega van de Volkskrant toe. Na zware behandelingen is ze de ziekte toch te boven gekomen en nu speelt ze weer.

Samen met Indra Cauwels staat ze nu in Verhaal van myn droevig leeven, naar een tekst van de achttiende-eeuwse Maria De Neufville (1699-1779). Het gaat over een sterke zelfstandige vrouw die zonder hulp van buitenaf ondanks tegenslag overleeft en op zoek is naar een steeds stillere plek. Zij overleefde al haar dierbaren. Het concept en de muziek zijn van Heuer zelf en van Jan Kuijken. Alleen al vanwege haar spel en tekstbehandeling en de stilte die zij gebruikt, verwacht ik dat het een bijzondere voorstelling zal zijn.

Uitbeelding

De eerste keer dat ik Marlies Heuer zag acteren was in 1982 in het stuk De Omweg, mogelijk haar professionele debuut. Dat was in het Shaffy Theater in Amsterdam. Vraag me niet meer waar de voorstelling over ging, maar ik herinner me Heuer nog in een scène, weggekropen en weggedoken in een kleine ruimte onder een trap of zoiets. Ik was getroffen door haar stille spel en krachtige uitbeelding.

De laatste keer dat ik haar zag was in 2013 tijdens het Zeeland Festival in Happy Days van Beckett. Tot haar middel en later tot haar nek opgeslokt door het zand speelde ze Winny, de onverwoestbaar optimistische vrouw die ondanks haar ondergang bezig blijft met het alledaagse.

‘Verhaal van myn droevig leeven’ is te zien op 13 februari 2020 in de Groene Engel in Oss en op 4 maart in De Weijer in Boxmeer.

www.rudolphiproducties.nl

© Brabant Cultureel 2020

Reacties (1)

  1. JACE schreef:

    Misschien wel de beste actrice van Nederlnd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *