Geld van de BankGiro Loterij voor het Van Abbe en Het Noordbrabants Museum

De BankGiro Loterij ondersteunt cultuur en cultureel erfgoed. Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala maakte de cultuurloterij woensdag 5 februari 20202 bekend dat twee Noord-Brabantse musea dit jaar forse bedragen in ontvangst mogen nemen. Het Van Abbemuseum in Eindhoven krijgt naast een bijdrage van ruim 221.000 euro ook een extra schenking van 798.500 euro voor het project ‘Feel the Museum’. Daarmee kunnen nog meer mensen zich thuis voelen in het museum. In totaal ontvangt het Van Abbemuseum 1.020.431 euro. Het Noordbrabants Museum ontvangt ruim 570.000 euro. 

Voor directeur Charles Esche van het Van Abbemuseum was het een mooie verrassing toen tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij deze extra bijdrage van 798.500 euro bekend werd gemaakt. Hiermee kan het museum in 2021 een inclusieve, ‘multizintuiglijke’ en meerstemmige collectiepresentatie realiseren van zo’n 2500 vierkante meter. Het idee hier achter is dat iedere museumbezoeker zijn ‘eigen stem’ kan tegenkomen in het museum. Ook richt het Van Abbemuseum de vaste opstelling voor een groot deel in met voelreplica’s en geurelementen waardoor alle zintuigen worden geprikkeld. Het wil zo ‘een museum zijn waar iedereen zich welkom voelt, met welke achtergrond dan ook. Een plek waar verschillende mensen de ruimte krijgen om hun unieke perspectief te delen.’

Naast deze extra bijdrage ontvangt het Van Abbemuseum nog een bedrag van 221.931 euro. Dit bestaat uit de jaarlijkse sponsorbijdrage van 200.000 euro plus een bijdrage van 21.931 euro. Dit laatste bedrag is dan weer via de BankGiro Loterij bij elkaar gespeeld door liefhebbers van het museum. Met de helft van ieder door hen gekocht lot kozen zij er specifiek voor dit museum te steunen.

Het Noordbrabants Museum is ’s-Hertogenbosch ontvangt een bijdrage van 570.336 euro. Daarvan is 300.000 euro de vaste jaarlijkse sponsorbijdrage. Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij gaat er dit jaar een recordbedrag van ruim vierentachtig miljoen euro naar cultuur in Nederland. Het bedrag wordt verdeeld onder zevenenzeventig culturele organisaties in heel het land. De BankGiro Loterij werft fondsen om cultuur en cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor iedereen. (lt)

Foto boven: Vertegenwoordigers van culturele instellingen poseren met hun cheque. Foto > Roy Beusker Fotografie

www.bankgiroloterij.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *