‘De hippies van Beek’ documentaire over roemruchte RK Veulpoepers BV

Het Docfeed filmfestival in Eindhoven opent op 13 februari 2020 met de vertoning van de documentaire De hippies van Beek, over het roemruchte verleden van de RK Veulpoepers BV. De documentaire is gemaakt door de regisseurs Frank van Osch en Joris Hendrikx.

De Veulpoepers komen voort uit het jongerencentrum Lieve Hemel in Hilvarenbeek, begin jaren zeventig. Aanvankelijk spelen zij alleen folk, maar na een fusie met de eveneens Beekse popgroep Mosterd ontstaat een krachtig folkrockgeluid. Oude volksmuzieknummers worden in een nieuw jasje gestoken en voorzien van maatschappijkritische teksten. Het eigen nummer D’n Egelantier is in 1979 een succes en begint aan een gestage opmars in de hitlijsten. Van de debuutelpee Diarree worden vijftigduizend exemplaren verkocht.

Een landelijke doorbraak blijft uit als De Veulpoepers – inmiddels aangevuld met RK en BV – weigeren mee te draaien in het commerciële circuit van radio en tv. Ze maken van elk optreden een feest en trekken volle zaken. Maar zij verzaken hun linkse idealen niet en ondersteunen met hun muziek demonstraties, manifestaties en alternatieve festivals in Nederland en Vlaanderen.

RK Veulpoepers BV tijdens een optreden op Popwerk Den Bosch in 1981. Foto > Willem Kuijpers

In september 1982 neemt de RK Veulpoepers BV na ongeveer zeshonderd optredens met een groot concert in het Tilburgse Leijpark afscheid van hun fans. Veertien jaar later staan de oud-leden weer op het podium voor een reünieconcert, maar daar blijft het bij. Er komt geen Veulpoepers 2.0, de spanningen die eerder tot een breuk leidden spelen opnieuw op. 

Frank van Osch en Joris Hendrikx blikken met de leden van de RK Veulpoepers BV die nog leven (Dirk Broere en Bard Elbers zijn overleden) terug op opkomst en ondergang van de groep, en wat er van de idealen is uitgekomen. Want De Veulpoepers was meer dan een muziekgroep, het was een linkse beweging waaruit onder andere een commune, de Fanfare van de Eeuwigdurende Bijstand, uitgeverij Polypoepka, kindertheater Pielekepoep, drukkerij OKZ en popzaal Noorderligt (later 013) zijn voortgekomen.

Zjef Naaijkens blikt in de documentaire ‘De hippies van Beek’ ook terug op de geschiedenis van de linkse beweging in de jaren zeventig en tachtig. Beeld uit de documentaire.

In 2009 haalde Zjef Naaijkens, zanger van De Veulpoepers, zijn herinneringen op in het boek Zout Bier in d’n Egelantier, uitgegeven door De Geus. (en)

De Hippies van Beek is een productie van Van Osch Films. Lengte: 75 minuten. Regie: Frank van Osch en Joris Hendrix. Productie: Matthijs Kösters en Manon Snoeren.

AGENDA  
Donderdag 13 februari opening Docfeed (Eindhoven)
Zaterdag 15 februari 11.00 – Docfeed (Eindhoven)
Zaterdag 15 februari 20:00 – Filmtheater de Schalm (Veldhoven)
Zondag 16 februari 19:30 – Cinecitta (Tilburg). Na afloop gesprek met Frank van Osch.
Dinsdag 18 februari 19:15 – Cinecitta (Tilburg)
Dinsdag 25 februari 19:15 – Cinecitta (Tilburg)

www.vanoschfilms.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *