Misschien wel de laatste Poëzieweek met alternatief geschenk door Astrid Lampe

De laatste donderdag van januari is Gedichtendag in Nederland en Vlaanderen. Daarmee begint de Poëzieweek die dit jaar duurt van 30 januari tot en met 5 februari. Gedichtendag werd in 2000 voor het eerst georganiseerd door Poetry International Rotterdam. Vanaf 2013 nam de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) de organisatie op zich. Wie tijdens deze week een poëziebundel koopt, krijgt daar een tweede bundel bij cadeau.
Dit hele feest vindt dit jaar misschien voor het laatst plaats, want de CPNB heeft besloten te stoppen met ‘kleinere campagnes’ zoals de Maand van de Spiritualiteit en de Poëzieweek. Of dit helemaal het einde betekent, is echter niet zeker. De partners die deze week mee organiseren, zijn voornemens door te gaan. Mogelijk ook met het uitbrengen van een jaarlijkse geschenkbundel. Die partners zijn onder meer De Poëzieclub, Poetry International, Iedereen Leest vzw, Stichting Lezen Nederland, Wintertuin, en het Poëziecentrum (Gent) en tijdens de week vinden tal van grote en kleine poëziemanifestaties plaats.

Eerdere auteurs van Poëziegeschenken van de CPNB zijn Anna Enquist (2013), K. Schippers (2014), Ilja Leonard Pfeiffer (2015), Stefan Hertmans (2016), Jules Deelder (2017), Peter Verhelst (2018) en Tom Lanoye (2019). Dit jaar is het cadeau een bloemlezing met werk van tien jonge dichters uit Nederland en Vlaanderen.

Astrid Lampe. Beeld uit de video DichterBij uit 2017 van de VPRO.

Naast het reguliere Poëziegeschenk van de CPNB bestaat er sinds 2018 ook een ‘alternatief Poëzieweekgeschenk’, uitgegeven door Uitgeverij crU in samenwerking met Poëziecentrum Nederland (gevestigd in Nijmegen) en slechts te krijgen is een beperkt aantal ‘betere boekhandels’. In Noord-Brabant is dat (blijkbaar) alleen Boekhandel Adr. Heinen in ’s-Hertogenbosch. Jammer, want dit jaar is die alternatieve bundel, Een sterke suikerlobby, geschreven door Astrid Lampe (Tilburg 1955). Lampe woont weliswaar al lang in Utrecht, maar iets meer poëtisch chauvinisme zou de Brabantse boekhandelaren niet misstaan. (lt)

www.poezieweek.com
www.uitgeverijcru.nl
www.astridlampe.nl

Reacties (2)

  1. geno schreef:

    typografische correctie: k.schippers (geen spatie tussen de . en de s; een r tussen de e en de s). Dit omwile van de zorgvuldigheid, het watermerk van zijn poëzie. Lees deze prachtige dichter met volle aandacht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *