Cultuurprijs Prins Bernhard Cultuurfonds voor jazzmuzicus Paul van Kemenade

Altsaxofonist Paul van Kemenade uit Tilburg ontvangt dit jaar de Cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Volgens de jury geeft hij in vele hoedanigheden al decennia kleur aan het muzikale leven in Brabant en ver daarbuiten.

De jury is van mening dat Van Kemenade “een volstrekt eigen klank en benadering heeft, die met de jaren alleen maar meer aan kwaliteit heeft gewonnen”. Als voorman van de roemruchte Tilburgse jazzscene aanvankelijk opererend in de frontlinie van de avant-garde, maar ook toen al overduidelijk geworteld in de traditie van grote voorgangers als Charlie Parker en Johnny Hodges. 

Paul van Kemenade begon volgens zijn eigen telling in 1977 aan zijn loopbaan als jazzmusicus. Hij zat toen in het derde jaar van zijn opleiding aan het Brabants Conservatorium. Maar zijn eerste muziekstuk componeerde hij al op dertienjarige leeftijd, vertelde hij in een interview met Brabant Cultureel. In de loop van de jaren bouwde hij aan een indrukwekkende carrière. Bandleider van zijn eigen kwintet en vele ad-hoc ensembles, componist van een groot aantal bijzondere stukken, die in de geest van Charles Mingus en Carla Bley veel ruimte bieden voor vrije improvisatie, en ondernemer. Dit laatste onder meer met zijn eigenzinnige festival Stranger than Paranoia dat insteekt op unieke samenwerkingen. Alleen daar wordt de brug geslagen tussen genres als middeleeuwse polyfonie en geïmproviseerde zang, zo stelt de jury vast. 

Paul van Kemenade. Foto > Stef Mennens. Idem foto boven.

Met het Tilburgse podium Paradox als vaste thuisbasis inspireert Paul van Kemenade vele musici. Tot op de dag van vandaag leidt hij ensembles van jong talent, onder andere in het Zuid Nederlands Workshop Orkest. Dit in navolging van het Brabants Leerorkest dat hij leidde in de jaren tachtig, met musici als Eric Vloeimans en Jeroen Doomernik. Voormalige bandleden en leerlingen hebben inmiddels zelf hun stempel gedrukt op de Nederlandse jazz. Aan de prijs is een bedrag verbonden van tienduizend euro. Wim van de Donk, Commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, reikt de cultuurprijs uit op 5 juni 2020 in Paradox te Tilburg. (en) 

www.paulvankemenade.com

Lees ook in Brabant Cultureel:

Jazzmusicus Paul van Kemenade omhult drie mijlpalen met feestconcerten
Jonge musici kunnen terecht bij Zuid-Nederlands workshoporkest jazz/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *