Nieuwe directeur Marieke Wiegel: Vuelta kan Grote Kerk in Breda op de kaart zetten

De Vuelta, de Spaanse wielerronde die in augustus 2020 ook Breda aandoet, biedt een mooie gelegenheid om de Grote Kerk op de kaart te zetten. Dat heeft de nieuwe directeur Marieke Wiegel gezegd in een interview met het Bredase radioprogramma over kunst & cultuur GrensGeluiden.

Een van de speerpunten in haar beleid is om het historische monument in het centrum van de stad meer bekendheid te geven, zowel nationaal als internationaal. “Het zou zo moeten zijn dat elke Nederlander vindt dat hij daar geweest moet zijn.” De Grote Kerk, 750 jaar geleden gebouwd, zal met de Vuelta ongetwijfeld in de schijnwerpers staan. Het parcours van de wielerronde gaat namelijk dwars door de kerk, waarbij de renners met de fiets aan de hand door de kerk zullen lopen. “In stilte en met respect voor het kerkelijk erfgoed. Het biedt de renners een moment van overdenking”, aldus Wiegel.

Volgens de nieuwe directeur trok de Grote Kerk vorig jaar 120.000 bezoekers en hebben daarnaast 60.000 mensen activiteiten in de kerk bezocht. Marieke Wiegel wil het aantal bezoekers verder laten groeien.

Marieke Wiegel, de nieuwe directeur van de Grote Kerk, of ook wel Onze Lieve Vrouwe Kerk, in Breda. Foto > Reinout van den Bergh.

Het kerkgebouw staat op dit moment aan de voorzijde in de steigers. Als die steigers daar weg zijn, gaan ze naar een ander deel van de kerk. Restauratie van zo’n groot monumentaal gebouw is een continue proces, aldus de directeur. “Dat zie je ook aan de Eiffeltoren. Als ze boven klaar zijn met schilderen moeten ze weer aan de onderkant beginnen.”

In het radioprogramma, met Yvonne Ton als interviewer, kondigt directeur Wiegel aan dat de toren straks beter toegankelijk is voor bezoekers. Die kunnen dan bij mooi weer genieten van een uitzicht dat reikt tot Rotterdam en Antwerpen. Wiegel is de opvolger van Willem van der Vis, die vijfentwintig jaar directeur van de Grote Kerk is geweest. 

Marieke Wiegel (49) heeft ruim twintig jaar ervaring als cultureel manager en curator in prestigieuze organisaties als de stichting World Press Photo (Amsterdam), Magnum Photos (Parijs), het Institut Néerlandais (Parijs) en het Nederlands Fotomuseum (Rotterdam). Ze is tevens bestuurslid van Art Table Nederland en Breda Photo. (en)

Beluister hier de podcast van GrensGeluiden.

www.grotekerkbreda.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *