Jan Doms en Han Klinkhamer exposeren bij Luycks Gallery

Jan Doms (Tilburg 1949) is als kunstenaar een duizendpoot die alles aanpakt en niet terugschrikt voor grote projecten. Niet voor niets heet het bureau waarin hij veel van zijn activiteiten onderbrengt ‘LEF stadsdynamica’, innovatief bureau voor ruimtelijk ontwerp en onderzoek.

Eén van die projecten is Mushtopia. Mush is een nooit afgebouwd stadsdeel van de Armeense stad Gyumri. Onderdeel van het project is het onderzoek naar de historie, actualiteit en toekomst van het gebied en het vervaardigen van ontwerpstudies gericht op de toekomst van Mush. Het project verbindt ook de steden Tilburg, Łódź (Polen) en Gyumri met elkaar. Die worden gekenmerkt door de opkomst en neergang van textielindustrie, hadden elk een rol in de avant-garde en zijn bezig zichzelf opnieuw uit te vinden en herontwikkelen. Deze relatie wordt weergegeven in een animatiefilm waarvoor Doms zich liet inspireren door abstracte animatiefilms van de Duitse filmpionier Walter Ruttmann (1887-1941).

In Luycks Gallery in Tilburg exposeert Doms nu onder meer reeksen blinddrukken die hij als basis voor de animatiefilm vervaardigde in het Book Art Museum in Łódź. Blinddrukken zijn drukwerken zonder inkt waarbij de drukpers een reliëf in het papier perst en daardoor toch een afbeelding maakt. Verder is onder meer een serie fotomontages te zien met de titel Mush, gebaseerd op het noordelijk stadsdeel Mush (spookstad) van Gyumri. Daarnaast toont Doms een maquette, het zogenaamde Bouwhuis.

Han Klinkhamer décollage 2 – acrylinkt, papier 200 x 150 cm.

Han Klinkhamer (Oss 1950) woont en werkt in Ravenstein waar de uiterwaarden van de Maas zijn natuurlijke biotoop vormen. Het landschap biedt een permanente uitdaging aan zijn artistieke ambities en vermogens en de indrukken die hij opdoet tijdens lange wandelingen zet hij zoekend en tastend om in verf of inkt op linnen of papier. Soms overheersen daarbij landschappelijke motieven, dan weer plantaardige, maar steeds zoekt hij naar de grenzen van figuratie en abstractie.

Het Engelse woord voor uiterwaarde is ‘foreland’ en dat geeft de titel van de expositie waarin Klinkhamer en Doms nu samen werk tonen. Beide kunstenaars kennen elkaar al lang en werkten vaker samen, zodat deze duotentoonstelling niet geheel toevallig is. Met de titel Forelands refereert de expositie tevens in metaforische zin aan de elk voorjaar buiten hun oevers tredende rivieren en de daaruit resulterende landschappelijke metamorfose. (lt)

Illustratie boven: Jan Doms, Intercepted light, blinddruk 2020

Forelands, duotentoonstelling Jan Doms en Han Klinkhamer, t/m 22 februari 2020 in Luycks Gallery, Tilburg.

www.luycksgallery.nl

www.hanklinkhamer.nl

www.lefdynamics.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *