Achttien: Verjaardag zonder slingers door Het Zuidelijk Toneel

De achttiende verjaardag  ziet er heel anders uit voor een Nederlandse jongere dan voor een vluchteling uit het buitenland. Voor de een betekent het mogen autorijden, alcohol drinken (niet in combinatie overigens), stemmen én zelfbeslissingsrecht los van de ouders. Voor de ander zijn de slingers ver te zoeken. Voor de vluchteling zijn er grofweg drie opties: een verblijfsvergunning, vertrekken of de illegaliteit. 

Met dit gegeven maken Het Zuidelijk Toneel en Bram Jansen als regisseur de voorstelling Achttien. Ze baseren zich op het verhaal van een achttienjarige vluchteling, samen met de  acteurs Soufiane Moussouli, Angelo Schuurmans, Serin Utlu en Zineb Fallouk. Deze cast van geëngageerde acteurs met nevenfuncties als sociaal werker of vrijwilliger stelt zich de vragen: Hoe goed te doen? En: Waar trekken we een grens? Hoe verder het onderzoek vordert, hoe moeilijker de grenzen blijken te zijn. 

Het is geen links of rechts betoog, aldus HZT. Geen pleidooi voor of tegen ‘de vluchteling’, maar een eerlijk en ongemakkelijk verhaal dat te weinig wordt verteld. (av)

Het Zuidelijk Toneel haakt met Achttien in op het actuele thema van vluchtelingen in Nederland. foto > Simone Michielsen

concept en regie Bram Jansen
van en met Serin Utlu, Soufiane Moussouli, Angelo Schuurmans en Zineb Fallouk
regie-assistentie en tekstbijdragen Quinten-Terry Langes
dramaturgisch advies Piet Menu
geluidsontwerp Lucas Kramer

Première: donderdag 16 januari 2010 in Theater De Nieuwe Vorst
Tournee 15 januari t/m 6 maart 2020
Tilburg 15 + 16 januari
Roosendaal 29 januari
Nijmegen 14 februari
Eindhoven 27 februari
Den Bosch 28 februari
Oss 5 maart

https://hzt.nl/speelt/achttien

Ilustratie boven: HeyHeydeHaas/Mari Kanstad Johnsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *