Cultuuronderwijsprijs voor het Bredase dansgezelschap de Stilte

Het Bredase dansgezelschap de Stilte heeft een prijs in de wacht gesleept voor de beste schoolvoorstelling in Zuid-Holland. De prijs is op 16 december 2019 uitgereikt tijdens de presentatiedag van de Stilte in het Chassé Theater in Breda.

De Stilte is een professioneel dansgezelschap dat zich volledig richt op het ontwikkelen en uitvoeren van producties voor kinderen. In Zuid-Holland gaat de dansgroep de basisscholen langs met de voorstelling 1-2tjes van choreograaf Ives Thuwis, als onderdeel van het cultuuronderwijs in deze provincie. Sinds 2013 is de voorstelling al 220 maal gedanst in verschillende variaties in de scholen van Zuid-Holland. De prijs – een beker – is toegekend door leerkrachten en leerlingen van scholen die aan dit cultuurprogramma meedoen. Meer dan tweederde van de docenten gaf de voorstelling de waardering ‘uitstekend’.

Workshop

Professionele dans is voor de meeste kinderen niet iets wat ze van thuis meekrijgen. Dat hebben de makers van de Stilte goed begrepen. Door een kleine voorstelling te maken, die het gezelschap gewoon op school kan komen spelen, creëren zij een kans voor leerlingen om kennis te maken met professioneel danstalent. En het blijft niet bij kijken alleen. Na de voorstelling praat de docent van de Stilte kort met de leerlingen na en gaan de leerlingen, onder leiding van een workshopdocent, ook zelf aan de slag. Choreograaf Ives Thuwis-De Leeuw is verantwoordelijk voor de reeks 1-2-tjes die nu in de prijzen is gevallen.

Het gezelschap telt twaalf dansers en presenteert jaarlijks tweehonderd voorstellingen, vierhonderdvijftig dansduetten en elfhonderd workshops. De Stilte is ook een graag geziene gast op buitenlandse podia. Inmiddels hebben veertig landen kennis gemaakt met de Stilte. Het gezelschap maakt voorstellingen met academisch geschoolde moderne dansers onder artistieke leiding van Jack Timmermans. De gelaagdheid maakt de producties van de Stilte geschikt voor jong en oud. (en)

Op zaterdag 25 januari 2020 is de Stilte in het kader van de Cultuurnacht Breda 2020 zeven keer te zien in de Grote Kerk. De dansvoorstelling heet Oor/sprong, en is een gezamenlijke productie van de Stilte en Cappella Pratensis, Sanne Rambags en Paul Maassen. Meer informatie op de website van de Stilte.

 www.destilte.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *