LocHal in Tilburg uitgeroepen tot ’s werelds beste gebouw van 2019

De veelgeprezen LocHal in Tilburg is uitgeroepen tot ’s werelds beste gebouw van 2019. Dat gebeurde vrijdag 6 december tijdens de laatste dag van het World Architecture Festival (WAF) in Amsterdam. Een panel van honderdvijftig architecten, ontwerpers en academici koos de LocHal als World Building of the Year uit een shortlist van winnaars in maar liefst achttien categorieën. De verkiezing bestaat sinds 2008.

Wat indruk maakte op de jury was ‘hoe dit project een iconisch gebouw, dat zou worden gesloopt, heeft getransformeerd’. De jury prees de veelzijdigheid het gebouw, dat een breed publiek trekt en voor vele doeleinden kan worden gebruikt en noemt het een ‘sociale condensator’.

De voormalige Locomotiefhal in de Spoorzone is een monumentaal industrieel pand dat is getransformeerd tot een eigentijdse, iconische plek, een ‘huiskamer voor alle Tilburgers’. De LocHal huisvest onder meer de openbare bibliotheek. De renovatie en verbouw begon in 2017 onder leiding van Civic architects, in samenwerking met Braaksma & Roos en ARUP.

Eerder won de LocHal onder meer de publieksprijs bij BNA Beste Gebouw van het jaar en de Dutch Design Award, categorie Habitat. Ook werd het gebouw genomineerd bij de verkiezing van beste bibliotheek ter wereld. (cl)

Foto boven: Exterieur LocHal . Foto > Arjen Veldt Fotografie

www.worldarchitecturefestival.com

Lees ook in Brabant Cultureel:
Publiek vindt de LocHal het beste gebouw van 2019
Monumentale LocHal in Tilburg is nu al een icoon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *