Fotoboek ‘Disneyfication’ van Theo Derksen in top 10-lijst van de Volkskrant

Het boek Disneyfication van Theo Derksen (Geldrop 1954) is opgenomen in het lijstje van de volgens de Volkskrant tien mooiste Nederlandse fotoboeken van 2019. Jaarlijks stellen kunstredacteuren van genoemde krant een dergelijke lijst samen. Ditmaal viel het hen op dat landschap en tuinen een hoofdrol spelen bij vijf van de tien gekozen boeken.

‘Twintig jaar geleden begon Theo Derksen met het fotograferen van een bepaald type stedelijk landschap, waarin een reusachtige foto moet verhullen wat erachter plaatsvindt’, schrijft de recensent. Hij spreekt van een vrolijk boek met een serieuze achtergrond: ‘Derksen observeert scherp en weet vaak precies de botsing tussen het leven op de straat en de reusachtig uitvergrote foto te vangen. En vormgever Teun van der Heijden heeft de foto‘s fraai over dubbelpagina’s verspreid.’

Disneyfication werd op 8 september 2019 gepresenteerd tijdens de opening van de gelijknamige expositie bij Pennings Foundation in Eindhoven. Het door Dewi Lewis Publishing uitgegeven fotoboek is daar ook te koop. Derksen noemt het desgevraagd ‘bijzonder’ om met zijn boek in het top-10-lijstje te staan. “Het pleit voor een soort fotografie waarbij de fotograaf stelling neemt, authentiek, vanuit een persoonlijke fascinatie.”

In de boekenlijst van de Volkskrant staat overigens ook het door de Bredase uitgeverij The Eriskay Connection gepubliceerde Doug’s Cabin van Karianne Bueno, een fotoboek over het leven van een man die een weinig florissante camping runt in de goeddeels verlaten bossen van Vancouver Island in Canada. (je)

Foto boven: Theo Derksen.

Lees over Disneyfication op Brabant Cultureel:
Disneyfication ofwel het verstoppen van lelijke plekken achter schone schijn

© Brabant Cultureel 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *