Triggers is een concerto voor altviool en film dat het brein binnendringt

Bijna anderhalf jaar heeft hij er voortdurend aan gewerkt, Jacq Palinckx. Nu is het klaar: Triggers, een multi-mediaperformance voor altviool en film van 63 minuten. Een zeer persoonlijke productie van deze veelzijdige musicus en kunstenaar, samen met altvioliste Yvonne van de Pol.

door Arnold Verplancke

Het zijn eigenlijk dertien vreemd ogende korte filmpjes die de kijkers op een groot scherm te zien krijgen. Yvonne van de Pol is niet alleen de hoofdpersoon in die videobeelden, maar zij speelt ook tegelijkertijd live op het podium muziek die is gecomponeerd door Jacq Palinckx. Ook het draaiboek en het camerawerk heeft Palinckx zelf gedaan en verweven met de muziek.

Componist, film- en theatermaker Jacq Palinx. Foto > Beeld Werkt

“Yvonne krijgt een steeds grotere rol in de filmpjes en uiteindelijk lijken we als toeschouwers in het hoofd van haar personage te kruipen. We leren haar gedachten, herinneringen, fantasieën en obsessie kennen. Net als in dromen krijgen we brokjes informatie aangereikt die telkens op een andere manier terugkomen. Er zit ook nog een soort verhaal in, maar dat wil ik liever nog niet prijs geven”, aldus Palinckx. “Ze krijgt herinneringen aan een gebeurtenis waarvan we niet weten of die is gebeurd of alleen maar op tv gezien, of verzonnen.”

Dwaalsporen

Hij heeft de gehele performance gecomponeerd als een muziekstuk, vindt hij zelf, inclusief alle geluiden, beelden, geprojecteerde teksten en muziek. “Maar een kijker moet alle associaties zelf bij elkaar voegen. Ik geef wel richtingen aan, maar maak ook dwaalsporen, net als bij een ‘whodunit’. Tegelijk heb ik geprobeerd er een enorme drive in te brengen, een stuwing door geluid, muziek en montage.”

De naam van het filmconcert komt van de triggers die Yvonne van de Pol speelt: elementaire korte stukjes muziek van een paar seconden die commentaar leveren op het beeld of het beeld in gang zetten. “Triggers kent iedereen wel. Je kunt zitten zappen en dan komt er een liedje voorbij dat je als kind ooit kende. Je hoort het in een flits en acuut ken je het hele liedje. Je herinnert je het filmpje van Toppop helemaal. Je hebt er nooit meer aan gedacht, maar ineens is het er weer. En ook de huiskamer waar je als kind zat, komt terug in je herinnering. Dat is een trigger en dat is het spel dat ik speel in de hele film. De landing op de maan kan in een flits voorbij schieten, of nine-eleven.”

Samenvallen

Gaat de film over de altvioliste of over hem? “Die vallen samen”,aldus Palinckx. “Ik bouw mijn eigen realiteit op en ik laat die van mij samenvallen met haar als personage. Er zitten oude foto’s van haar in, maar die gebruik ik niet om het leven van Yvonne te vertellen, maar om het verleden van mijn personage meer diepte te geven.” De twee kennen elkaar overigens al jaren. Zij werkten samen in een paar theaterproducties van Drie Ons in Tilburg (Fiets; Mrs. Brown) en Yvonne heeft vroeger ook wel gespeeld met de Palinckx band.

Stills uit de film van Jacq Palinckx

Als hij er zo abstract over vertelt, lijkt het een heel duistere film. Maar dat zal volgens hemzelf wel meevallen. De meeste filmopnamen zijn gemaakt vorig jaar zomer, tijdens een hittegolf, op het strand, met zee, strandballen, vakantie. Alle geluiden die je hoort, zijn bewust mee gecomponeerd, inclusief de wind bij buitenopnamen.

Makersfonds

“Ik heb alles zelf gedaan. De opzet voor het draaiboek is tweeënhalf jaar geleden gemaakt. Op een gegeven moment kreeg ik van het Makersfonds Tilburg een kleine subsidie en toen dacht ik: nu moet ik het echt afmaken. Vanaf vorig jaar zomer ben ik er bijna fulltime mee bezig geweest. Maar ik heb het ook gezien als een studiejaar, als een sabbatical. Ik wist niet zeker of ik dat wat in mijn hoofd zat er ook uit zou krijgen.”

In de commerciële kant heeft Palinckx nog niet veel tijd gestoken. Het werk beleeft deze week een try-out in Maarheeze, gaat in première in Tilburg en staat geprogrammeerd in Eindhoven. De komende tijd hoopt hij het concerto op veel meer plaatsen te kunnen vertonen. “Triggers is geschikt voor alle mogelijke locaties: theaterzalen, musea, concertzalen, filmtheaters, noem maar op.”

Bekijk het promotiefilmpje op www.palinckx.nl

Triggers is te zien:
30 november 2019 in Muziekhuis Maarheeze
7 december 2019 in Dock Zuid Tilburg om 20.30 en 22.15 uur
12 december 2019 Paviljoen Ongehoorde Muziek Eindhoven

© Brabant Cultureel 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *