Bekende kunstenaars dragen bij aan tweede biënnale in de Heilige Driehoek

Onder de kunstenaars die een bijdrage gaan leveren aan de tweede Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek in Oosterhout zitten veel bekende namen. De curatoren van deze kunstmanifestatie – Rebecca Nelemans en Hendrik Driessen – hebben onder meer Marc Mulders, Anish Kapoor, Bill Viola en Guido Geelen geselecteerd.

Het thema van de tweede Biennale is Hoop. Dat is niet toevallig: eerder is al besloten dat de eerste drie Biënnales in Oosterhout de thema’s geloof, hoop en liefde zouden meekrijgen.
Behalve op bovengenoemde kunstenaars is de keus gevallen op Maria Roosen, Meschac Gaba, Tom Claassen, Juliette Minchin, Leendert van Accoleyen, Jelle Korevaar, Martin en Inge Riebeek, Rabi Koria, Maria Blaisse, Job Koelewijn, Bin Xu en Jenny Holzer. De meesten van hen maken speciaal voor deze editie nieuw werk dat op verrassende en inspirerende locaties wordt getoond, zowel binnen als buiten de kloosters.

De organisatie heeft ervoor gekozen om voor elke biënnale een nieuwe curator aan te stellen. Voor deze editie is gekozen voor een ervaren duo: zelfstandig curator Rebecca Nelemans en Hendrik Driessen (directeur van museum De Pont tot en met juni 2019). “Deze omgeving, die uitnodigt tot verdieping, verbinding en reflectie, is vóór alles ons vertrekpunt. Het thema Hoop is verbonden met droom en verbeelding, wanhoop en vrees, en kan worden beschouwd als de motor van ons handelen. We streven ernaar de geëxposeerde kunst en de aard en de sfeer van de locatie een symbiotische relatie aan te laten gaan”, aldus de curatoren.

De zogenaamde Heilige Driehoek in Oosterhout is een unicum in Nederland en misschien ook wel daarbuiten. Drie abdijen bevinden zich hier zij aan zij in een groene buffer tussen de snelweg (A27) en de bebouwde kom van Oosterhout. Net als Rome is ook deze driehoek niet op één dag gebouwd en alle drie de kloostergemeenschappen kwamen naar Oosterhout als vluchtelingen. In de abdijen huizen de ordes van norbertinessen, benedictinessen en, tot 2006, benedictijnen. (en)

Foto boven: kunstenaar Anish Kapoor. Beeld uit video De making of Sky Mirror (for Hendrik) gemaakt door Jeanne van der Horst en Maarten de Kroon in opdracht van Museum De Pont.

De tweede Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek vindt plaats van 12 september tot en met 18 oktober 2020.

https://kunstindeheiligedriehoek.nl

Lees ook in Brabant Cultureel:
De Heilige Driehoek in Oosterhout, een unicum in Nederland
Controversiële kunst binnen Oosterhoutse kloostermuren


© Brabant Cultureel 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *