Poëzie van nieuwe stadsdichter van ’s-Hertogenbosch mag schuren

Veel grote steden hebben er al een, een stadsdichter (m/v). ’s-Hertogenbosch was op de poëziekaart tot nu toe een blinde vlek, maar daar komt binnenkort verandering in. Op zaterdag 30 november 2019 strijden twee dichters om de eer, Doeko L. en Friso Woudstra.

Het initiatief gaat uit van de de nieuwe Stichting Letterbekken, waarvan Renk van Oyen een van oprichters is. ’s-Hertogenbosch kon als de cultuurstad van het zuiden niet langer achterblijven, zegt Van Oyen. Maar dat is niet de enige reden om het stadsdichterschap in het leven te roepen. “Er worden minder boeken verkocht, er worden minder boeken gelezen. Dat geldt helaas ook voor dichtbundels. Maar met poëzie kun je wel verbindingen leggen door alle lagen van de samenleving heen, en er is een sterke band tussen uitgaan en cultuur.”

Er waren vier auteurs in de race voor het stadsdichterschap van ’s-Hertogenbosch. Behalve Doeko L. en Friso Woudstra waren dat Jeanine Hoedemakers en Marion Kerkhof. Tijdens de eerste ronde van de verkiezingen stemden publiek en jury voor de twee mannen. In het etablissement Bossche Brouwers aan de Vaart nemen Doeko L. en Friso Woudstra het op 30 november in de finale tegen elkaar op, onder het motto ‘Het Pact met de Stad’. Hun opdracht is onder meer om op basis van Bossche nieuwsberichten gedichten te schrijven.

Links: Doeko L. Rechts: Friso Woudstra. Foto’s > Stichting Lekkerbekken

Want dat is het kenmerk van een stadsdichter, zegt Van Oyen. Zij of hij reageert met een gedicht op actuele ontwikkelingen in de stad. “Om een voorbeeld te geven, het racisme van supporters van FC Den Bosch. Daar kan een dichter zijn licht over laten schijnen. En die poëzie mag wat ons betreft best schuren.” De stadsdichter is autonoom en wordt ook niet aangestuurd vanuit de Stichting Letterbekken. Van de stadsdichter wordt verwacht dat die minimaal zes keer per jaar een gedicht schrijft. ’s-Hertogenbosch heeft overigens al wel een Stadschroniquer (Erik Alink) en een Nachtburgemeester (Lidwien van Noorden).

Stichting Letterbekken gaat zich in eerste instantie toeleggen op het bevorderen van de poëzie in de stad. Dat gebeurt onder meer met de maandelijkse avond Lekkerbekken LIVE! in café Bossche Brouwers aan de Vaart, waar poëzie in al zijn vormen en uitingen ruim baan krijgt. (en)

www.letterbekken.nl

© Brabant Cultureel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *