Fotoboek: Op stand wonen in Noord-Brabant

‘Schöner Wohnen’ en ‘Gluren bij de buren’ doen het altijd goed. Binnenkijken bij de elite is blijvend populair in tijdschriften, tv-programma’s en op websites (en niet alleen Funda). Een boek met de titel De mooiste kastelen en voorname huizen van Noord-Brabant zal dan ook zeker aftrek vinden. Dit boek past volledig in deze trend, maar heeft wel als pre dat de auteur Wies van Leeuwen garant staat voor teksten met inhoud die met kennis van zaken zijn geschreven. Ook de fotograaf Marc Bolsius is geen onbekende, maar wat fotografie betreft zou in dit genre minder gewoonweg niet kunnen. Wat bij de foto’s overigens opvalt is dat we over enkele jaren fotoboeken kunnen dateren in termen van vóór en na de introductie van de drone.

In chronologische volgorde worden in dit boek zeventig historische panden verspreid over de hele provincie kort besproken en op hun mooist afgebeeld. Het gaat daarbij van middeleeuwse huizen en kastelen tot twintigste-eeuwse villa’s en stadwoningen en daar zijn fraaie verrassingen bij. Een flink aantal van de panden is simpelweg nooit open voor het publiek, sommige liggen ver van de openbare weg en andere gaan schuil achter tamelijk nietszeggende gevels.

Kasteel Heeswijk,
dubbele pagina in De mooiste kastelen en voorname huizen van Noord-Brabant.

Op de informatie die Van Leeuwen verschaft over de bouwgeschiedenis, de historische interieurs en de bewoners valt niets af te dingen. Hooguit dat die soms wat selectief is. Soms is het ook zinvol te vermelden dat een gebouw zelf oud en waardevol is, maar het interieur kaal en nietszeggend. Het omgekeerde komt ook voor en enige mate van standaardisatie in de informatie zou het boek net een wat objectiever karakter hebben gegeven. In de foto’s is die subjectiviteit nog sterker. Hier uitsluitend glanzende plaatjes met vrijwel nooit mensen en alleen wat mooi is. Zelfs Funda is vaak eerlijker. Van sommige panden zien we in dit boek alleen de buitenkant, van andere zien we die juist niet, en allemaal oogt het even opgepoetst (en steriel). Een kijkje op de rommelzolder of in de kinderkamer krijgen we nooit, alsof er in al deze panden niet wordt geleefd.

De prijs van het boek lijkt afgestemd op de eigenaren van de panden die erin worden besproken. Die hebben vast allemaal een salontafel of vensterbank waar het opengeslagen boek kan pronken. (lt)

Wies van Leeuwen (tekst) & Marc Bolsius (fotografie), De mooiste kastelen en voorname huizen van Noord-Brabant. Zwolle: WBooks 2019, 240 pp., ISBN 978-94-625-8353-5, hb., € 34,95.

www.wbooks.com

© Brabant Cultureel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *