GrensGeluiden zendt portret uit van tachtigjarige componist Daan Manneke

Componist en dirigent Daan Manneke wordt 80 jaar. Daarom wordt het festival Breda viert Manneke gehouden met als locatie de Grote Kerk van Breda.  Het culturele radioprogramma GrensGeluiden zendt een ruim portret uit van deze componist en ‘ingenieur’ van de ruimtelijke klank. De presentatie is in handen van René Oomen.

Manneke komt uit een streng gereformeerd gezin en was voorbestemd om boer te worden. Maar het psalmenboek van Calvijn leidde hem naar de atonale muziek van Stravinski. ,,Ik heb geen talent voor orthodoxie.” Hij liet daarom het geloof al snel achter zich met alle persoonlijke gevolgen van dien.

Hij begon zijn professionele muziekstudie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg (1963-1967), studeerde orgel en schreef daarna ontelbare stukken voor alle mogelijke combinaties en solisten, inclusief koormuziek en composities voor orgel. Daan Manneke was ook docent aan het Amsterdams Conservatorium en leider van het kamerkoor Cappella Breda.

Het festival ter ere van Daan Manneke vindt plaats op woensdag 6 november en zaterdag 16 en zondag 17 november. Hij is zelf op diverse momenten aanwezig en levert ook een actief aandeel.
Verspreid over het weekend vinden er in de Grote Kerk vijf concerten plaats door Cappella Breda, Stedelijk Jeugdkoor Breda, Cappella ex Occasione, een beiaardconcert door Paul Maassen en een orgelconcert door organist Aart Bergwerff.

In het radioprogramma GrensGeluiden ook aandacht voor de debuutroman Moeder Af van Fen Verstappen.

GrensGeluiden elke zondag om 11 uur, BredaNu radio. Live via internet, en Radio gemist. FM frequenties: 107.3 & 92.9 (kabel)

 Breda viert Manneke met het volledige festivalprogramma

Lees ook op Brabant Cultureel: Brief aan Daan Manneke

© Brabant Cultureel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *