Tweemaal een eerbetoon: κῦδος

door Carina van der Walt

kudos I

kudos aan de zee de lucht
& de horizon die oplost
schuimwit zeegroen luchtblauw

kudos aan de aarde het vuur
& een eiland als een oorschelp gestold tot
zwart lavazand zwarte afgrondrand 

kudos aan het zoet het zuur
& het zilt op je lippen & honing die bolt
uit mijn mond in je oorschelp mijn vasteland 

kudos II

kudos aan haar
Griekse Componist des Vaderlands in Nederland
Tsoupaki voor de laatste 2 jaar van het decennium

kudos aan haar 
Griekse dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest
Canellakis voor een spanwijdte van 4 jaar over het decennium

virtuele kudos
-1 voor het land van herkomst +1 voor het land van aankomst
waar Sirenes van vlees & bloed concertzalen op de klippen laten lopen

Foto boven: Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki. Foto > Michiel van Nieuwkerk

Calliope Tsoupaki, Componist des Vaderlands, en Karina Canellakis, chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, zijn in het nieuws. Het zijn inspirerende vrouwen en zij inspireerden tot het gedicht Kudos II. Op 3 november 2019 wordt de compositie ‘Music Dreams’ van Tsoupaki uitgevoerd in de Abdij Koningshoeven. Het gaat om een kort pianowerk, geschreven voor Tsoupaki’s muziekleraar Yannis Ioannidis. Music Dreams ging in mei 2018 in première in Athene en beleeft nu zijn Nederlandse première in de trappistenabdij tijdens Requiem 2019 waarin het Deutsches Requiem van Brahms centraal staat. Het concert wordt verzorgd door kamerkoor Ad Parnassum onder leiding van Anthony Zielhorst.

www.koningshoeven.nl

Carina van der Walt (Welkom, ZA, 1960) studeerde Nederlands en Afrikaans. Zij doceerde aan de Potchefstroomse Universiteit in Zuid-Afrika en kwam via een uitwisselingsprogramma met Tilburg University naar Nederland, waar zij is gebleven. Van haar hand verschenen verschillende dichtbundels. Zij is redacteur van Brabant Cultureel.

© Brabant Cultureel 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *