Na driekwart eeuw vier marsen van Simon Spiero op cd gezet

Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch heeft op 28 juni 2019 opnames gemaakt van vier marsen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gecomponeerd door de Bossche musicus, muziekhandelaar, muziekleraar en componist Simon Spiero (1884-1961). Op 23 oktober – de vooravond van vijfenzeventig jaar bevrijding van ’s-Hertogenbosch – werd de cd met deze opnamen gepresenteerd. Ogenomen zijn: De Bevrijdingsmars (opus 82, 5 november 1942), De Onderduikersmars (opus 88, 9 maart 1943), Am Yisrael Chai (‘Het volk van Israel leeft’; opus 78) en de Leve Nederland mars (opus 89, 5 april 1943). De Koninklijke Harmonie stond onder leiding van Sjef Ipskamp die de werken ook arrangeerde.

Koninklijke Harmonie
’s-Hertogenbosch

Uit de titels en de dateringen van de marsen spreekt een onmiskenbaar optimisme in duistere tijden. Simon Spiero was joods en behoorde tot de kleine minderheid van de joodse gemeenschap – ruim honderd gezinnen – in Den Bosch die de oorlog overleefde. Ook zijn zoon Abraham A. Spiero (1911-1982) overleefde en was nog jarenlang het gezicht van een bekende muziekhandel in Tilburg. Ook hij was musicus en medeorganisator van kamermuziekconcerten met gerenommeerde solisten en ensembles die van over de hele wereld naar Tilburg kwamen. De opusnummers die Simon Spiero aan zijn eigen werken meegaf, zijn niet helemaal consequent doorgenummerd en ook niet altijd op de juiste chronologische volgorde. Misschien was hij dus toch iets minder optimistisch dan de nummers en data bij de nu opgenomen werken suggereren, maar dan geven de genoteerde data in elk geval blijk van hoop.

Simon Spiro voor zijn winkel in ‘s-Hertogenbosch.

De cd verscheen in een boek over het leven van Simon Spiero. Hierin onder meer ook veel foto’s uit het fotoalbum van de familie Spiero dat de afdeling Erfgoed van de gemeente ’s-Hertogenbosch onlangs heeft verworven uit handen van Fiet van Coevorden-Spiero, de jongste dochter van de componist. (lt)

Simon Spiero. ’s-Hertogenbosch: Uitgever Aldus Projecten 2019,
64 pp., ISBN 9789070545413, hb. met cd, € 12,50.

www.aldusprojecten.nl

www.koninklijke-harmonie.nl

© Brabant Cultureel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *