Herman Tibosch nieuwe directeur Museum Jan Cunen in Oss

Herman Tibosch (Eindhoven 1972) is met ingang van 1 januari benoemd tot algemeen directeur van Museum Jan Cunen in Oss. Het museum heeft nu nog een tweehoofdige directie bestaande uit Karen van Lieverloo en Marjon van de Ven. Van Lieverloo, verantwoordelijk voor het artistieke beleid, heeft een paar maanden geleden al te kennen gegeven een stapje terug te willen doen. Van de Ven, verantwoordelijk voor het zakelijke deel van het museum, kondigde eerder aan haar tijdelijke contract niet te willen verlengen.

De nieuwe algemeen directeur heeft zowel het artistieke als het zakelijk deel in zijn portefeuille. Tot 2016 was Jan Cunen een gemeentelijk museum. Het bestuur constateert dat de verzelfstandiging van Museum Jan Cunen succesvol is verlopen en het is nu aan de nieuwe algemeen directeur om het museum naar een volgende fase te brengen. De afgelopen tijd trok het museum een groeiend aantal bezoekers met opvallende exposities, zoals met Powervrouwen.

Innovatief

Herman Tibosch woont in Nijmegen en heeft ruime ervaring en kennis opgedaan bij het Kröller-Müller Museum te Otterlo. Als hoofd Educatie gaf hij daar vorm aan een eigentijds en innovatief publieksbeleid met een accent op persoonlijke beleving, inclusiviteit en actieve participatie. Met zijn tentoonstellingen, publicaties en opvallende samenwerkingsprojecten verlaagde hij de drempel van het museum en gaf hij de collectie actuele relevantie. Zijn Digitale Scheurkalender, die ook ouderen en Taalmaatjes in aanraking brengt met kunst, won recent de prestigieuze ICOM CECA Best Practice Award.

Tibosch zal de komende jaren de missie van Museum Jan Cunen, te weten ‘het creëren van een inspirerende ontmoetingsplek, waar schoonheid, verbeelding en verwondering samenkomen’, verder inhoud geven, aldus het bestuur. Het museum wil een prikkelend podium zijn voor negentiende- en eenentwintigste-eeuwse kunst en lokale/regionale geschiedenis, voor jong talent, ideevorming en debat en legt verbinding tussen een ‘rijk’ industrieel verleden in Oss e.o., een turbulent heden en de toekomst. (en)

www.museumjancunen.nl

Reacties (1)

  1. Manuela Klerkx schreef:

    Dank voor de vermelding! Museum Jan Cunen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *