Grote Archeologie Prijs 2019 voor Helmond in 100 stukskes

Helmond heeft de Grote Archeologie Prijs 2019 gewonnen met het project Helmond in 100 stukskes. Aan de hand van vondsten op een oude vuilnisbelt in Mierlo-Hout, die dienst deed tussen 1930 en de jaren zestig, zoekt gemeentelijk archeoloog Theo de Jong samen met het Kunstkwartier, Heemkundekring Helmont, Erfgoedhuis Eindhoven en talloze vrijwilligers de verhalen achter de gevonden gebruiksvoorwerpen. 

Een deel van de vondsten in de vuilnisbelt in Mierlo-Hout. Foto > Henk van Dijk

Die vondsten variëren van oude potten en pannen, babyschoentjes en stukken kachel tot glaswerk en de restanten van een kunstgebit. Omdat afval vroeger niet werd gescheiden, geeft de vuilnisbelt een prachtige blauwdruk van de crisisjaren en de periode van de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw. De verhalen, vaak opgetekend in bejaardenhuizen, worden gebundeld in een boekje dat in 2020 verschijnt. Bovendien komt er een koffer met ‘100 stukskes’ waarmee langs scholen en bejaardenhuizen wordt getrokken om nog meer herinneringen en verhalen op te halen.

De Grote Archeologie Prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan projecten die archeologie op aansprekende wijze bij een breed publiek tot leven brengen, dus voor ‘Publieksarcheologie’. Initiatiefnemer is de Stichting Archeologie en Publiek, in samenwerking met de Maand van de Geschiedenis. Theo de Jong mocht de prijs zaterdagavond 26 oktober 2019 tijdens de Nacht van de Geschiedenis in ontvangst nemen in het Rijksmuseum in Amsterdam. (AvdA)

Lees ook: Vondsten stortplaats vertellen herkenbare historie in het EDAH Museum in Helmond

www.grotearcheologieprijs.nl

© Brabant Cultureel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *