Onderweg: fotocolumn

door Joep Eijkens

Joep Eijkens gaat nooit de deur uit zonder camera. Er valt onderweg ook zoveel te zien dat hij wil vastleggen – van bijzondere mensen tot rare plekken, van mooi licht tot kauwen in een kloostertuin. Voor Brabant Cultureel maakt hij deze rubriek waarin tekst en fotografie worden gecombineerd.

Herfst

Misschien is het mede dankzij kabouter Spillebeen dat geen paddenstoel zo bekend is in Nederland als de vliegenzwam. U weet wel: rood met witte stippen. Ze zijn absoluut niet zeldzaam en zeker deze herfst zie je ze in groten getale.
Des te opvallender dat ze in de mooie parktuin van de Tilburgse universiteit behandeld worden als betrof het een beschermde soort. Op verschillende plaatsen heeft men roodwitte linten gespannen rond de plek waar een groepje vliegenzwammen bij elkaar staat. Kennelijk om te voorkomen dat ze per ongeluk – of wie weet met opzet – kapot getrapt worden.

In de korte tijd dat ik ernaar keek, zag ik drie vrouwen stilstaan om foto’s te maken van de fotogenieke paddenstoelen. Een van hen ging er zelfs voor op de grond liggen, met haar camera zo dicht mogelijk bij een exemplaar. “Ik ben sinds kort lid van een fotogroep en we kregen de opdracht iets met de herfst te doen”, vertelde ze. “Nou, dan is dit wel heel geschikt, hè.”

De roodwitte linten liet de fotografe zo te zien buiten beeld.

© Brabant Cultureel 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *