Jenny Ymker wint de Luxembourg Art Prize

Jenny Ymker (Castricum 1969) woont en werkt in Tilburg. Sinds 2013 bestaat haar werk uit gobelins die zij laat weven naar foto’s die zij zelf ensceneert en waarvoor zij steeds ook zelf het model is. Eerder werd zij al genomineerd voor enkele grote prijzen en nu won zij met Vervlogen de Luxembourg Art Prize 2019. Dat is een jaarlijkse prijs van museum La Pinacothèque in Luxemburg en Ymker wint hiermee een geldbedrag van 50.000 euro plus overleg voor een solo-expositie in Luxemburg.

Jenny Ymker wint met Vervlogen de Luxembourg Art Prize 2019.

Gobelins zijn wandtapijten die hun naam danken aan de Manufacture des Gobelins, in 1661 gestart in het Hôtel Gobelin in Parijs. Dat was toen het leegstaande pand van de familie Gobelin, een geslacht van wolververs. Jean-Baptiste Colbert en Charles Le Brun concentreerden hier bestaande weverijen en perfectioneerde het weven van wandtapijten zodanig dat die simpelweg Gobelins gingen heten. Eerder werden ook in Vlaamse steden al wandtapijten van hoge kwaliteit geweven.

Jenny Ymker voor haar gobelin Blanket of flowers.

Ymker heeft zich deze eeuwenoude kunstvorm eigen gemaakt en er een hedendaagse vorm voor gevonden die nu dus ook internationaal erkenning vindt. Met de geënsceneerde beelden die zij maakt, zoek ze naar vervreemding en wil ze de toeschouwer laten nadenken over de rol van het individu in een verwarrende samenleving. Haar gobelins worden geweven bij een klein, gespecialiseerd atelier in België, de bakermat van deze kunstvorm. In een aantal gevallen voegt Ymker na het weven nog borduurwerk toe om zo bepaalde elementen in het beeld te accentueren. (lt)

www.jennyymker.com

www.pinacotheque.lu/fr/luxembourg-art-prize-fr/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *