Zwijnenstal is Orwelliaans muziektheater voor de hele familie

Het is een misverstand dat muziektheater moeilijk is, een kunst voor volwassenen. Dat laten de Nederlandse Reisopera en Enschedese stadgenoot Theater Sonnevanck zien. Vanaf 6 oktober 2019 tonen zij hun vierde gezamenlijke familievoorstelling Zwijnenstal in de Nederlandse theaters.

door Camiel Hamans

Theater Sonnevanck bestaat al bijna dertig jaar. Het is een professioneel jeugdtheatergezelschap, wint regelmatig Gouden Krekels, de prijs voor de beste jeugdtheatervoorstelling, brengt jaarlijks zeven of acht nieuwe producties uit en speelt meer dan vierhonderd voorstellingen per jaar. Dat is meer dan één per dag. In theaters, op scholen, in een vrachtwagentrailer en in samenwerking met diverse ‘volwassen’ ensembles en orkesten zoals Theater Oostpool, het Orkest van het Oosten, het Gelders Orkest en de zuidelijke philharmonie. De Reisopera is intussen een vaste partner. Een jaar geleden ging de gezamenlijke succesvolle productie Orfeo in première.

Kinderboerderij

Zwijnenstal is een verhaal dat losjes is gebaseerd op George Orwells Animal Farm en dat door Marije Gubbels, de gelauwerde leidster van het jeugdmuziektheaterensemble Max Tak, op een humorvolle wijze toegankelijk is gemaakt voor kinderen vanaf acht jaar. In het verhaal dringen de parallellen tussen de dieren op een kinderboerderij, die zich willen ontworstelen aan het boven hen gestelde gezag, en kinderen op de speelplaats zich vanzelf op.
De Nederlandse Reisopera coproduceert Zwijnenstal. Dat betekent niet alleen steun bij de verkoop en de publiciteit en een kleine budgettaire aanvulling, maar de Reisopera denkt ook mee over de muzikale invulling. Welke beroemde aria’s passen, welke muziek werkt waar het beste, enzovoorts.

Zwijnenstal is een verhaal dat losjes is gebaseerd op George Orwells Animal Farm en op een humorvolle wijze toegankelijk is gemaakt voor kinderen vanaf acht jaar. Foto > Sanne Peper

Sonnevanck en de Reisopera zijn beide gevestigd in Enschede en dat is al een goede reden om samen in zee te gaan, maar nog veel belangrijker is dat op deze wijze een jong publiek kennis kan maken met muziek en muziektheater. “De grootouders die normaal bij onze opera’s in de zaal zitten, kunnen nu voor het eerst met hun kleinkinderen naar het muziektheater”, zegt Nicolas Mansfield, de directeur van de Nederlandse Reisopera.

“De grootouders die normaal bij onze opera’s in de zaal zitten, kunnen nu voor het eerst met hun kleinkinderen naar het muziektheater” Foto > Sanne Peper

De Reisopera zet niet alle kansen op één kaart. Terwijl Theater Sonnenvanck het toekomstige operapubliek bedient, toert de reisopera zelf met de Barbier van Sevilla door Nederland. De zeer goed ontvangen voorstelling uit 2013 is door regisseur Laurence Dale opnieuw, maar in enigszins gewijzigde vorm, ingestudeerd. Brabantse liefhebbers van Rossini moeten, helaas, naar Maastricht of Rotterdam om Karin Strobos te zien en horen schitteren als Rosina.

Zwijnenstal, 16 oktober 2019 om 19.30 uur te zien in het Chassé Theater, Breda; 17 oktober om 19.30 uur in De Kring Roosendaal; 2 november om 14.30 en 19.30 uur in Theaters Tilburg.

Meer over familievoorstelling Zwijnenstal

Bekijk de teaser op YouTube

Il barbiere di Siviglia, 12 oktober 2019 om 19.30 uur in Theater aan het Vrijthof, Maastricht en 20 oktober om 19.30 uur in Theater Rotterdam.

© Brabant Cultureel 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *