Onderweg: fotocolumn

door Joep Eijkens

Joep Eijkens gaat nooit de deur uit zonder camera. Er valt onderweg ook zoveel te zien dat hij wil vastleggen – van bijzondere mensen tot rare plekken, van mooi licht tot kauwen in een kloostertuin. Voor Brabant Cultureel maakt hij deze rubriek waarin tekst en fotografie worden gecombineerd.

Een leven tussen de boeken

Antiquariaten heb je in soorten en maten. Er zitten opslagplaatsen bij, piepkleine winkeltjes waar je geen voet kunt verzetten of je stoot een stapel boeken om, zaken met de omvang van een klein warenhuis, antiquariaten die op een archief lijken of op een bibliotheek, winkels volgestouwd met oud papier van twijfelachtige waarde. Ooit betrad ik in Antwerpen een werkelijk overladen pand. Je deed er de deur open, maar kon nauwelijks verder, want de boeken kwamen als een soort papieren waterval van de trap af gestroomd, de entreehal in die al ondergelopen was. (Als ik het me wel herinner, was dit het huis van de oude heer Brocatus die op de Oude Beurs een winkel had).

Er zijn ook antiquariaten die je afschrikken omdat van buitenaf al te zien is dat ze er uitsluitend oude prenten en antieke boekbanden verkopen. En je hebt saaie antiquariaten waar alles in het gelid staat en waar de antiquaar als een soort boekhouder achter zijn bureautje zit te werken, al of niet de indruk wekkend niet gestoord te willen worden. Soms wordt de klant weggekeken – een enkele keer zelfs weggestuurd – alsof de antiquaar bang is dat hij er met één van zijn schatten vandoor gaat. Maar er zijn ook antiquaren die je koffie aanbieden en alle tijd van de wereld hebben om te praten – niet alleen over boeken maar ook over het leven.

Thomas Leeuwenberg runt al sinds de jaren zeventig in de Tilburgse Poststraat een mooi antiquariaat dat luistert naar de naam De Rijzende Zon. Je moet niet vreemd opkijken als je er aan een gesloten deur komt, want de zaak is zeer onregelmatig open. Toch stop ik er af en toe om te kijken naar de etalage, want Leeuwenberg past de inhoud daarvan met enige regelmaat aan. Hij laat zich daarbij leiden door min of meer actuele zaken of gebeurtenissen in de stad of in de rest van de wereld. Denk daarbij aan de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, recente ontwikkelingen in Rusland of de Arabische wereld, studentenprotest, Dag van de Arbeid of een of andere tentoonstelling van een bevriend kunstenaar. Sinds enige jaren gebruikt Leeuwenberg zijn etalage trouwens ook om eigen werk te laten zien.


De laatste keer dat ik er foto’s ging maken, hing er een schilderij met de tekst ‘Mr. Putin, take it easy, drink vodka peacefully’. Behalve enige delen uit de onvolprezen Russische Bibliotheek van Van Oorschot lag er in de etalage ook een boek van de hand van Frans Leeuwenberg. Inderdaad een broer. Titel: Onder jagers en krijgers. Belevenissen en avonturen met Xavante Indianen. Zo leefde de ene broer veertig jaar lang tussen de Indianen, de andere even lang tussen de boeken. Het zou mooi zijn als ook de laatste zijn belevenissen en avonturen op papier zou zetten…

© Brabant Cultureel 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *