Information Superpower thema van het Graphic Matters Festival in Breda

Data is overal. Hoe maak je daar waardevolle informatie van? Die vraag staat centraal bij de zevende editie van ‘Graphic Matters’, het tweejaarlijkse, internationale grafisch ontwerpfestival dat van 20 september tot en met 27 oktober 2019 plaatsvindt in Breda.

Aan de hand van het thema Information Superpower laat het festival zien welke rol informatiedesign – zoals datavisualisatie, infographics, handleidingen en cartografie – speelt in de beeldvorming van de wereld om ons heen, en wat de impact daarvan is op het dagelijks leven. “Nu er steeds meer data beschikbaar is, hebben we ontwerpers nodig om orde te scheppen, inzicht te verschaffen en verbanden aan te tonen. Zonder verbeelding is data geen waardevolle informatie,” aldus Dennis Elbers, directeur van Graphic Matters.

‘GOOD LUCK TIPS’ van Jeroen de Leijer is te zien op Graphic Matters.

Dit jaar vindt het festival plaats in en rondom het Bredase Havenkwartier, tussen de wijk Belcrum en de rivier de Mark. Vanaf station Breda Centraal leidt een zeshonderd meter lang Information Path naar de festivallocatie. Hiervoor maakte illustrator Jan Hamstra, gebaseerd op onderzoek door kunsthistorica Sandra Rendgen, vijftien posters die samen een tijdlijn vormen van de hoogtepunten in informatiedesign.

De hoofdtentoonstelling Information Superpower in de Stokvishallen toont hoe ontwerpers complexe informatie, data en ingewikkelde systemen verbeelden. Daarbij ligt de nadruk op hedendaagse experimenten, maar er is ook bijzonder historisch informatiedesign te zien uit de collectie van het voormalige Graphic Design Museum (MOTI). De tentoonstelling is samengesteld door Dennis Elbers en gastcurator Sven Ehmann, redacteur van diverse boeken over informatiedesign en vormgegeven door Trapped in Suburbia.

Het uitgebreide programma van het festival bestaat uit exposities, workshops, talkshows, events en masterclasses en richt zich zowel op ontwerpers als op nieuwsgierige ‘leken’ en iedereen die beroepsmatig met informatie te maken heeft zoals journalisten, analisten, wetenschappers, statistici en marketeers. (cl)

GRAPHIC MATTERS

20 september t/m 27 oktober
Havenkwartier Breda

© Brabant Cultureel 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *