Nieuwe pictogrammen voor het lettertype TilburgsAns

Het lettertype TilburgsAns wordt uitgebreid met 33 nieuwe pictogrammen. Het gaat om zaken die voor inwoners van Tilburg en omstreken bekend zijn, maar ook om iconen die niet zo in het geheugen van de plaastelijke bevolking gebeiteld zitten.

Het lettertype TilburgsAns is drie jaar geleden gelanceerd als een kunstproject door de kunstenaars Sander Neijnens en Ivo van Leeuwen. Sindsdien is Ans bezig aan gestage opmars en duikt de letter, en de daarmee verbonden set pictogrammen, op tal van plekken op. De creatie heeft ook buiten Tilburg aandacht getrokken. In 2017 mochten de makers TilburgsAns presenteren op de internationale designconferentie TYPO Berlin. In datzelfde jaar sleepten de bedenkers ook de Runner-Up prijs van de Social Innovation Award in de wacht.

Bekende pictogrammen van TilburgsAns, ontworpen door Ivo van Leeuwen.

Neijnens en Van Leeuwen omschrijven het lettertype als volgt. ‘Het is rauw, humorvol, experimenteel, swingend, eigenzinnig, verrassend en praktisch. TilburgsAns danst, maar er is ook een strakke versie, TilburgsAnsText, die geschikt is voor langere teksten.’ Onder de noemer TilburgsAnsIcons zijn tot nu toe negentig pictogrammen ontworpen. Die hebben betrekking op specifieke Tilburgse locaties, evenementen, personen en begrippen en kunnen in de lopende tekst worden opgenomen. Daar komen er nu dus 33 bij. Onder andere voor Sky Mirror en het nieuwe Spoorpark. Maar ook van het beeld De Gouden Worst, de tweekoppige reus van Berkel-Enschot en van de wijk waar je een wandeling kunt maken in de vorm van de wiskundige Fibonacci-reeks.

Op zondag 22 september 2019 om 15.00 uur worden de 33 nieuwe pictogrammen onthuld door wijkwethouder Oscar Dusschooten. Dat gebeurt in wijkcentrum de Heyhoef in de Reeshof, voorafgegaan door een introductie van het project door de ontwerpers Ivo van Leeuwen en Sander Neijnens. Tevens wordt een nieuwe serie ansichtkaarten gepresenteerd met de iconen van de Reeshof, gedrukt door ambachtelijke drukkerij Zeedauw. (en)


TILBURGSANSLees terug op Brabant Cultureel:

NIEUWSTE INWOONSTER VAN TILBURG HEET TILBURGSANS EN IS VOOR IEDERS GEBRUIK


© Brabant Cultureel 2019

Reacties (1)

  1. Sander schreef:

    wel jammer dat het Koning Willem II stadion niet beschikbaar is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *