Martijn van de Griendt exposeert in Rijksmuseum

ON/OFF. Dat is de titel van een tentoonstelling van documentair fotograaf en filmmaker Martijn van de Griendt die van 3 oktober tot en met 19 januari 2020 is te zien in het Rijksmuseum. Voor de jaarlijks terugkerende fototentoonstelling Document Nederland fotografeerde Van de Griendt (Eindhoven 1970) in opdracht van het Rijksmuseum ‘de huidige consumptiemaatschappij waarbij alles draait om de looks en de likes’.

Zelf heeft de fotograaf het over “onze altijd-maar-aan-staan-maatschappij”. “Met in de hoofdrol”, zo voegt hij eraan toe “de mobiele telefoon, een ding dat in deze tijd niet meer weg te denken valt. Een jaar lang fotografeerde ik allerlei plekken, op zoek naar mensen die ‘aan’ of soms ook ‘uit’ stonden”.

Martijn van de Griendt fotografeerde het Instagrammeisje Quenisha uit Rotterdam in 2019. Ze heeft ruim 350.000 volgers. Foto Martijn van de Griendt in opdracht van het Rijksmuseum

Van de Griendt zou Van de Griendt niet zijn als de expositie niet vergezeld ging met een fotoboek. En inderdaad zal een nieuw fotoboek – zijn tiende al – tijdens de opening van de expositie ten doop gehouden worden. De titel U bevindt zich hier ontleende hij aan een foto die hij op Lowlands maakte en waarop deze tekst te zien is. Om de uitgave van het fotoboek financieel mogelijk te maken startte Van de Griendt een crowdfundingactie bij Voordekunst. Het streefbedrag van 8.888 euro is inmiddels gehaald.

Zullen er in het Rijksmuseum 42 foto’s komen te hangen, in het boek komen er daar nog elf bij. Bovendien meldt Van de Griendt met trots de medewerking van Arnon Grunberg (voorwoord), Joris van Casteren, Marcel van Roosmalen, Marieke Lucas Rijneveld (gedichten) en Connie Palmen.

De foto van Lowlands 2018. Hieraan is de titel van het boek ontleend. Foto Martijn van de Griendt in opdracht van het Rijksmuseum

Het project Document Nederland waarbij het Rijksmuseum een Nederlands fotograaf vraagt om een actueel thema in beeld te brengen, loopt al sinds 1975. Sinds enkele jaren bestaat er van dit project ook een Junior-versie: een fotowedstrijd voor jongeren uit het middelbaar onderwijs. Vorig jaar kwam daarbij Bregje Pontzen uit Berkel-Enschot als winnaar uit de bus.

Dit jaar is het thema van de fotowedstrijd ‘24/7” ofwel de vierentwintig uurs samenleving. De inzenders van de tien beste series maken een tentoonstelling onder begeleiding van experts van het museum en van Martijn van de Griendt. De winnaars zullen ook een dagje mogen meelopen met dezelfde fotograaf binnen wiens werk jeugdcultuur een centrale plaats inneemt. (je)


DOCUMENT NEDERLAND 2018/2019: STACII SAMIDIN

DOCUMENT NEDERLAND VOOR JUNIOREN

MARTIJN VAN DE GRIENDT

© Brabant Cultureel 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *