Museum zoekt ‘Kimono met Sint-Anthonius van Padua’ van Hans van Hoek

In Het Noordbrabants Museum is vanaf 21 september 2019 een overzichtstentoonstelling te zien met werken van Hans van Hoek (Deurne 1947). Voor deze expositie is het museum nog op zoek naar een schilderij dat Van Hoek maakte in 1998-2000 en waarvan de huidige verblijfplaats onbekend is: ‘Kimono met Sint-Anthonius van Padua’.

Net als bij veel andere werken van Van Hoek gaat het om een schilderij van monumentaal formaat (2,66 bij 2,06 meter) met een gebeeldhouwde en beschilderde lijst. Het maakt deel uit van een serie van elf ‘kimono’s’. Het museum is op zoek naar mensen die informatie hebben over het eigendom of de verblijfplaats van het schilderij.

‘Kimono met Sint-Antonius van Padua’. De lokatie van dit schilderij is onbekend. © Hans van Hoek

Het is niet ongebruikelijk dat musea een oproep plaatsen wanneer zij een overzichtstentoonstelling voorbereiden. In eerste instantie loopt een dergelijke zoektocht natuurlijk via galeriehouders en veilinghuizen (die lang niet altijd gegevens van kopers hebben). In dit geval lijkt die weg doodgelopen. Wel wordt aangenomen dat het gezochte schilderij zich nog in Nederland bevindt.

Hans van Hoek in zijn atelier. Foto Paul van Rosmalen

Hans van Hoek is geboren getogen in Deurne en opgeleid aan de Kunstacademie van ’s-Hertogenbosch en Ateliers ’63 in Haarlem. Hij woonde en werkte onder andere in Canada en Zuid-Afrika en is sinds 2008 weer terug in Nederland. In zijn veelal grote schilderijen werkt hij vaak met uiteenlopende symbolen en begrippen die uitdrukking geven aan Van Hoeks evoluerende godsbesef. De vroegste schilderijen dragen een rooms-katholieke symboliek, terwijl de latere werken getuigen van een meer universeel godsbesef dat sterk is beïnvloed door het boeddhisme. Een overkoepelende thema is de kimono, het ceremoniële kledingstuk uit Japan. Bij Van Hoek kreeg de kimono een diepere betekenis als verbeelding van het kosmische lichaam. (lt)

Degene die in het bezit is van dit schilderij,
of informatie heeft over de locatie ervan na 2000,
kan contact opnemen met Het Noordbrabants Museum:

info@hnbm.nl, ter attentie van Hans November,
conservator 20ste- en 21ste-eeuwse kunst.
Of: 073 – 68 77 877

‘KIMONO’S’ VAN HANS VAN HOEK

21 september 2019 t/m 19 januari 2020
Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch

© Brabant Cultureel 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *