Het Zuidelijk Toneel toert door Brabant met ‘De Achterkant van’

Zomaar een bericht uit het Brabants Dagblad van 7 augustus 2019. ‘Bij een controle in Nuland is dinsdagavond een auto vol met wapens, drugs en munitie aangetroffen. Een man is aangehouden.’ De lezers van de Brabantse kranten zijn vertrouwd met dit soort nieuws, de drugsproductie en de handel en gebruik van verboden middelen zijn diep doorgedrongen in de Brabantse samenleving.

Het Zuidelijk Toneel (HZT) zag in dit aansprekende thema volop mogelijkheden om daaraan in een dramavoorstelling vorm te geven. Het werd een productie met de titel De Achterkant van …., en bij de puntjes staat dan telkens de plaatsnaam van de locatie waar de voorstelling op dat moment wordt opgevoerd. Heerlen bijt het spits af en daarna volgen Tilburg, Eindhoven, Roosendaal, Den Bosch, de provincie Zeeland, Breda en tot slot Venlo.

Björn van der Doelen (l.) en Mike Weerts. Foto Bart Grietens

Het bijzondere aan deze voorstellingen is dat het thema is uitgewerkt samen met de lokale theaters, lokale besturen en betrokken instellingen. De cast bestaat onder meer uit Michiel Kerbosch, Björn van der Doelen, Mike Weerts, Marcel Osterop, Erwin Boschmans, Soufiane Moussouli en Huub Smit. Daarnaast staan op het podium een drietal trickers (een mix van Martial Arts en acrobatiek) en drie jonge talentvolle hiphoppers die gecoacht worden door Fresku. De tekst is geschreven door auteur A.H.J. Dautzenberg en gewezen hoogleraar psychologie en schrijver Diederik Stapel. De regie is in handen van Joris van Midde, Bram Van Der Kelen en Wilibrord Keesen (Keesen&Co).

Piet Menu, artistiek leider HZT, in een persbericht over de voorstelling: “Ik werd aanvankelijk getriggerd door het boek De Achterkant van Nederland van Pieter Tops en Jan Tromp. Een fascinerend boek over de criminaliteit in het Zuiden van het land. In de samenleving leeft vaak het gevoel dat het benoemen van iets al deel is van de oplossing, dat betwijfel ik. Wij willen en kunnen met theater niets oplossen. En de bezoeker wordt aangesproken, uiteraard.” HZT heeft meer voorstellingen die de criminaliteit als thema hebben, zoals True Copy over meestervervalser Geert Jan Jansen. (en)

SPEELLIJST ‘DE ACHTERKANT VAN’

© Brabant Cultureel 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *