Fotocolumn Onderweg: Een ‘Buchbasar’ in de kerk

door Joep Eijkens

Joep Eijkens gaat nooit de deur uit zonder camera. Er valt onderweg ook zoveel te zien dat hij wil vastleggen – van bijzondere mensen tot rare plekken, van mooi licht tot kauwen in een kloostertuin. Voor Brabant Cultureel maakt hij deze rubriek waarin tekst en fotografie worden gecombineerd.

In juni op vakantie geweest in Noord-Duitsland, in Mecklenburg-Vorpommern, aan de Ostsee. Onder meer een fietstocht gemaakt op het Insel Poel. Prachtige vergezichten, eindeloze korenvelden en overal zingende veldleeuweriken en geelgorzen – vogelsoorten die bij ons schaars geworden zijn, zo niet nagenoeg verdwenen. Ook wat dat betreft was het soms een terugreizen in de tijd – natuurlijk vooral de DDR-tijd.

In het Hanzestadje Wismar bezochten we enkele middeleeuwse kerken. Bezoekers konden op verschillende manieren financieel bijdragen, niet alleen voor het onderhoud van de gebouwen maar ook voor het sociale werk van de kerk. Het meest verraste me de Buchbasar in de St. Nicolai, een prachtige, hoge kerk, tussen 1381 en 1487 gebouwd voor vissers en zeevarenden. Hier was een soort antiquariaat ondergebracht in een kapel waar een eeuwenoud scheepsmodel aan het plafond hing.

Foto’s Joep Eijkens.

Boeken kostten er slechts 1 euro per stuk. Ik vond er onder meer een aardig boek, getiteld Lesen, van de Duitse fotografe Isolde Ohlbaum. Het boek staat vol foto’s van lezende mensen en citaten die met lezen te maken hebben. Zo gaat de foto van een lezer bij de beroemde Parijse boekhandel Shakespeare and Company vergezeld van de volgende tekst van Gustav Janouch:


Ich glaube, dass ich ohne Bücher
nicht existieren könnte.
Für mich sind sie die Welt.

Kortom, een welkome aanvulling voor de kleine verzameling fotoboeken over hetzelfde onderwerp waarmee ik begon sinds ik zelf een boekje over ‘leesfoto’s’ maakte voor de stichting dr. P.J. Cools msc*.

Terug thuis las ik enige krantenartikelen over de in Nederland spelende problemen rond leegstaande kerken en hun sloop of nieuwe bestemming. Ik zou weer kerkganger worden als ze ook hier met de verkoop van tweedehandsboeken in de kerk zouden beginnen.

* De stichting dr. P.J. Cools msc organiseert sinds 1998 een jaarlijks terugkerende tweedehandsboekenmarkt in Tilburg, vanaf 1999 onder de naam Boeken rond het Paleis.
De 22ste editie vindt plaats op 25 augustus 2019.

© Brabant Cultureel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *