L.J.A.D. Creyghton wint de Will en Jan van Hoof Kunstprijs

De Will en Jan van Hoof Kunstprijs wordt voor de tweede keer uitgereikt. Dit jaar gaat hij naar fotograaf L.J.A.D. Creyghton (1954). De prijs is een initiatief van het Will en Jan van Hoof Fonds en Het Noordbrabants Museum (HNBM). Vorig jaar ging deze naar Eelco Brand. De prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt, is bedoeld voor bewezen talent – een verademing naast de vele prijzen voor jong talent – en bestaat uit een stipendium of een opdracht ten behoeven van de collectie van HNBM. Creyghton ontving een opdracht. Hij gaat een serie foto’s maken van Landgoed Herlaer, ten zuiden van ’s-Hertogenbosch.

Uit de ‘Hindenburgline Project’ 2015, ‘Sneeuwstorm op Col du Bonhomme’. Foto L.J.A.D. Creyghton

Creyghton is landschapsfotograaf en bekend om zijn verstilde beelden. Van 2012 tot 2018 werkte hij aan het project Hindeburglinie. Daaruit kwamen niet alleen tentoonstellingen voort, maar ook een boek. De serie bestaat uit ‘schuldige’ landschappen, locaties waar in de Eerste Wereldoorlog gevechten hebben plaatsgevonden en waar doden gevallen zijn. Een enkele keer zijn er sporen terug te vinden in het landschap, maar vaak ook niet.

HNBM heeft al werk van Creyghton in de collectie. De nieuwe aanwinsten zorgen voor een uitbreiding van die verzameling, wat een van de doelstellingen van de prijs is. De foto’s van Landgoed Herlaer zullen in december te zien zijn in het museum, dan wordt ook de prijs overhandigd.(ivb)

(Foto boven dit artikel door Gijsbert van der Wal – 2011)


Lees terug op Brabant Cultureel:

Will en Jan van Hoof kunstprijs versterkt collectie
het Noordbrabants museum

© Brabant Cultureel 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *