Hondje uit Heeze was figurant voor de remake van de Nachtwacht

Terwijl in juli in het Rijksmuseum het restauratieonderzoek van de Nachtwacht start, is even verderop in Amsterdam een remake van het beroemde schilderij van Rembrandt te zien, opgebouwd uit vele fotoportretten van lookalikes. Het project heet Nachtwacht360 en is een initiatief van fotograaf Julius Rooymans en modeontwerper Hans Ubbink. De expositie van de foto’s en ook van alle kostuums en attributen die (als er geen authentieke voorhanden waren) speciaal voor dit project zijn gemaakt, is vanaf 4 juli geopend. Het grootscheepse project, waarvoor onderzoek gedaan is naar zeventiende-eeuwse kostuums, gebruiksvoorwerpen en wapens, heeft alles te maken met het Rembrandtjaar.

‘De Nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn in het Rijksmuseum van Amsterdam. Rechtsonder het blaffende hondje. © Rijksmuseum
‘Nachtwacht360’, een nieuwe hedendaagse versie van het beroemde schilderij, is opgebouwd uit fotoportretten. Rechtsonder staat Saar. Foto Julius Rooymans

Aan de fotosessies ging een periode van casting vooraf. Om aan lookalikes te komen, werd een oproep gedaan in het NOS-journaal, diverse tv-programma’s en dagbladen. Op de Nachtwacht is ook een hondje te zien, een Hollandse Smous, en ook daarvoor werd een oproep gedaan. Anne Stas uit Heeze heeft een jong hondje van dat niet alledaagse ras. Zij hoorde van de oproep en besloot mee te doen. Ze zond foto’s in van hond Saar. De fotograaf van het project vroeg toen of ze foto’s kon sturen van de hond in dezelfde houding als op de Nachtwacht.

Pien Scheepers uit Heeze laat haar hond Saar een kunstje doen tijdens de fotosessie voor ‘Nachtwacht360’. Het hondje neemt dezelfde houding aan als op de oorspronkelijke ‘Nachtwacht’. Foto Anne Stas

Op het schilderij zien we het hondje terugdeinzen. Waarschijnlijk blaft het naar de grote trommel. Dochter Pien Scheepers (14 jaar) heeft Saar een week lang getraind en op basis van de foto’s die ze daarna instuurden, werd Saar gekozen als figurant. Saar en Pien werden uitgenodigd voor een fotosessie in Amsterdam. Gelukkig deed Saar ook daar haar kunstje. De opnames zijn gelukt en Saar is nu vereeuwigd op de remake van de Nachtwacht die, net als het origineel, zo’n vier bij vijf meter meet. (ivb)

‘NACHTWACHT360’

t/m 4 augustus
Oostenburgermiddenstraat 101
Amsterdam.

‘NACHTWACHT360’

Eerder stond vermeld dat Piet Scheepers uit Leende komt, dit moet zijn Heeze. Dit is gecorrigeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *