Jonge Vlaamse kunstenaar Pieter Chanterie wint Jan Naaijkensprijs

Pieter Chanterie (Leuven 1996) heeft de Jan Naaijkensprijs 2019 gewonnen, die is ingesteld als stimulans voor jonge talentvolle kunstenaars uit binnen- en buitenland. De prijs werd op 26 juni 2019 overhandigd door de kersverse gedeputeerde van cultuur Marianne van der Sloot (CDA), in de tuin van Kunstpodium T in Tilburg. 

door Emmanuel Naaijkens

Pieter Chanterie (m.) licht een deel van zijn werk toe aan twee bezoekers. Foto Gemma Kessels

De prijs is het sluitstuk van het zogeheten Apprentice Master project waarbij net afgestudeerde kunststudenten volgens het oeroude gezel-meesterprincipe ervaring opdoen bij gearriveerde kunstenaars. Afgelopen maanden hebben twintig aankomende kustenaars uit heel Europa aan dat project meegedaan. Vier deelnemers werden vervolgens genomineerd voor de Jan Naaijkensprijs: Ian Skirvin (1991), Marina Heuvelman (1992), Tina Jeranko (1991) en dus winnaar Pieter Chanterie.

Deel van ‘Struck by Naive Repentence’ uit 2019 van Marina Heuvelman. Foto Gemma Kessels

Chanterie is afgestudeerd aan School of Arts Luca in Gent, in de richting schilderkunst. Zijn overwegend (zeer) kleine schilderwerken zijn niet onder een bepaalde stroming te categoriseren. “Mijn werk is eclectisch, ik laat mij inspireren door de oude maar ook moderne kunst”, zegt de laureaat. En ook de invloed van Vlaamse expressionisten als Frits Van den Berghe, Constant Permeke en Gustave de Smet is in de kunstwerkjes (ook in boekvorm) van Chanterie terug te zien. 

Bezoeker bekijkt ‘Burden of Proof’ van Ian Skirvin uit 2019. Foto Gemma Kessels

Gedeputeerde Van der Sloot zei onder de indruk te zijn van het Apprentice Master project en ze maakte duidelijk dat talentontwikkeling bij jonge kunstenaars ook in de nieuwe bestuursperiode van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op haar steun kan rekenen.

Tijdens de prijsuitreiking stond Van der Sloot ook een moment stil bij het overlijden van de naamgever van de prijs, Jan Naaijkens, op 17 april j.l. op honderdjarige leeftijd. Ze roemde de veelzijdigheid van Bekenaar die zoveel betekend heeft voor de cultuur in Brabant.

Pieter Chanterie ontvangt van gedeputeerde Marianne van der Sloot de Jan Naaijkensprijs 2019. Links project coördinator Klaartje Esch van Kunstpodium T. Foto Gemma Kessels

De Jan Naaijkensprijs is in 1982 ingesteld door het Noordbrabants Genootschap en sinds die tijd o.a. uitgereikt aan Gerard van Maasakkers, Tom America en Jacques de Groot. Sinds 2014 is de prijs – een bedrag van 750 euro – verbonden aan het jaarlijkse Apprentice Master project. Vorig jaar won Yoel Pytowski de prijs.
De jury bestond uit Iris Bouwmeester (kunstenares en kernlid bij Club Solo Breda), Petra Cardinaal (galeriehouder en initiatiefnemer van Pennings Foundation Eindhoven) en Tim Roerig (curator van Z33 in het Belgische Hasselt).

De ruimte waarin de achtergrond is ingericht voor de voorstelling ‘Apparently we talk too little about it’ uit 2019 van Tina Jeranko. Foto Gemma kessels

Season Highlights

Tot en met 1 september in Kunstpodium T

Kunstpodium T

Lees terug op Brabant Cultureel:

Jan Naaijkensprijs inspireert jonge kunstenaars

© Brabant Cultureel 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *