Een groot empathisch vermogen

Joke Knoop 1952- 2019

door JACE van de Ven

“We vragen Joke om het verhaal te maken,” werd er tijdens redactievergaderingen van het Brabants Dagblad soms besloten. Dan knikten de aanwezigen in het besef dat er een verstandig besluit genomen was. Het ging dan bijna altijd om kwesties die gevoelig lagen. Joke wist die zo te verwoorden dat vóór- en tegenpartij er achteraf een goed gevoel bij hadden, zonder dat zij in haar journalistieke verslag de problemen uit de weg was gegaan. Zij had van alle Brabantse journalisten van de laatste decennia waarschijnlijk het grootste empathisch vermogen en kon zich persoonlijk verplaatsen in moeilijke omstandigheden en gevoelige situaties met betrekking tot personen. 

Afgelopen dinsdag overleed Joke Knoop na een kort ziekbed. Zij werd in 1952 geboren in het Gelderse Weurt als dochter van de plaatselijke bakker. Over haar familiegeschiedenis en de middenstand van haar geboortedorp schreef zij een boek KnooPPunt in Weurt, zoals zij ook boeken schreef over De Hasseltse Kapel in Tilburg, over vader Huub en zoon Jacques de Leeuw van Audax, over het Missionair Servicecentrum Tilburg, over bouwbedrijf Remmers en hovenier Abrahams.
Voor Brabant Cultureel interviewde ze onder meer operazangers, deed jaarlijks verslag van Theaterfestival Boulevard en bedacht de serie Wonen in Iconen. In het najaar verschijnen postuum twee afleveringen van haar hand in de nieuwe serie over kleine en middelgrote theaters in Noord-Brabant.

Foto’s Gemma Kessels.

Haar belangrijkste boek was misschien wel Buiten de orde. Bekende Tilburgers in het klooster over leven, liefde en leidraad uit 2000. Dat boek was min of meer de kroon op haar werk als regionaal verslaggever. Het is een serie interviews met mensen als Gerrit Brokx en Johan Stekelenburg die zij samen met Brabants Dagblad-collega Anita de Haas maakte in de Abdij van Koningshoeven. Respectvol maar zonder aanzien des persoon gingen zij daar met zeventien belangrijke Brabanders van toen in gesprek en deden daar op diepgaande wijze verslag van. 

Buiten de Orde is een van de parels uit de veertig jaar lange loopbaan van Joke Knoop als dagbladverslaggever.  Het is goed dat het boek er is, omdat anders te makkelijk vergeten zou worden hoe gedegen Joke Knoop mensen en situaties wist te tekenen. Daarbij ging het om het verhaal van de ander, haar eigen verhaal was er een van werklust, accuratesse en bescheidenheid. 

Toen Joke in 2016 afscheid nam van het Brabants Dagblad, nodigde zij bevriende collega’s uit bij haar thuis voor een feestje. Op de uitnodiging schreef zij onder meer: “Het was een voorrecht om journalist te zijn in voorspoedige tijden: grote interviews, reportages in binnen- en soms buitenland. Maar ook: peentjes zweten bij mijn eerste gemeenteraadsvergadering in Middelbeers, waar de loco burgemeester onverstaanbaar dialect brabbelde en bovendien zijn kunstgebit thuis had gelaten.” 

Het afscheid is maandag 1 juli om 13.30 uur
in de Hilvariastudio’s,
Goirlesedijk 12b in Hilvarenbeek.


Redactie en bestuur van Brabant Cultureel hebben met grote verslagenheid kennis genomen van het overlijden van Joke Knoop, sinds begin 2016 redacteur. We wensen haar echtgenoot Arnold Verplancke en zijn naasten alle sterkte toe bij het verwerken van dit onvoorstelbare verlies.

© Brabant Cultureel

Reacties (6)

 1. Paul Roovers schreef:

  Mooi opgeschreven Jace.
  Ik kende Joke vooral als Bossche collega en dus op enige afstand.
  Maar dat ze een gevoelige pen had was mij ook bekend.
  Paul Roovers

 2. dick witte schreef:

  Joke’s overlijden komt voor mij als een enorme klap bij heldere hemel. Ze stond nog zo volledig en actief in het leven, samen met haar man Arnold. Ik zal haar blijven herinneren als een warme lieve vrouw.
  Joke schreef met veel gevoel en aandacht haar verhalen over mensen. Dat heb ik zelf mogen ervaren toen ze me interviewde voor Brabant Cultureel.
  Tijdens onze reis in Malawi een paar jaar geleden, viel me naast haar belangstelling en nieuwsgierigheid ook haar zorg voor mensen op.

  De afgelopen jaren spraken we af en toe af in de kroeg om bij te praten. Ik zal Joke gaan missen.

 3. Arnold schreef:

  Bedankt Jace.

 4. Tim Durlinger schreef:

  Gecondoleerd familie en collega’s.

 5. Felix Janssens schreef:

  Wat ongeloofelijk jammer is dat, Joke zat dan wel op de redaktie in Tilburg, maar als ze een verhaal maakte buiten Tilburg en het in de buurt van Den Bosch of richting, werkte ze haar verhaal vaak ook uit bij ons op de redaktie en dat was best gezellig. Ze was aanspreekbaar en vriendelijk. Jammer dat ze op zo’n jonge leeftijd overleden is aan die vreselijke ziekte, Felix Janssens

 6. Piet Jacobs schreef:

  Van Joke heb ik veel geleerd. Als correspondent bij het Brabants Dagblad voor Oisterwijk kreeg ik van haar een cursus interviewtechniek. De interviews die zij zelf maakte voor de krant waren voor mij het cursusmateriaal. Wat een vakvrouw was zij. Een Bibeb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *