Een groot empathisch vermogen

Joke Knoop 1952- 2019

door JACE van de Ven

“We vragen Joke om het verhaal te maken,” werd er tijdens redactievergaderingen van het Brabants Dagblad soms besloten. Dan knikten de aanwezigen in het besef dat er een verstandig besluit genomen was. Het ging dan bijna altijd om kwesties die gevoelig lagen. Joke wist die zo te verwoorden dat vóór- en tegenpartij er achteraf een goed gevoel bij hadden, zonder dat zij in haar journalistieke verslag de problemen uit de weg was gegaan. Zij had van alle Brabantse journalisten van de laatste decennia waarschijnlijk het grootste empathisch vermogen en kon zich persoonlijk verplaatsen in moeilijke omstandigheden en gevoelige situaties met betrekking tot personen. 

Afgelopen dinsdag overleed Joke Knoop na een kort ziekbed. Zij werd in 1952 geboren in het Gelderse Weurt als dochter van de plaatselijke bakker. Over haar familiegeschiedenis en de middenstand van haar geboortedorp schreef zij een boek KnooPPunt in Weurt, zoals zij ook boeken schreef over De Hasseltse Kapel in Tilburg, over vader Huub en zoon Jacques de Leeuw van Audax, over het Missionair Servicecentrum Tilburg, over bouwbedrijf Remmers en hovenier Abrahams.
Voor Brabant Cultureel interviewde ze onder meer operazangers, deed jaarlijks verslag van Theaterfestival Boulevard en bedacht de serie Wonen in Iconen. In het najaar verschijnen postuum twee afleveringen van haar hand in de nieuwe serie over kleine en middelgrote theaters in Noord-Brabant.

Foto’s Gemma Kessels.

Haar belangrijkste boek was misschien wel Buiten de orde. Bekende Tilburgers in het klooster over leven, liefde en leidraad uit 2000. Dat boek was min of meer de kroon op haar werk als regionaal verslaggever. Het is een serie interviews met mensen als Gerrit Brokx en Johan Stekelenburg die zij samen met Brabants Dagblad-collega Anita de Haas maakte in de Abdij van Koningshoeven. Respectvol maar zonder aanzien des persoon gingen zij daar met zeventien belangrijke Brabanders van toen in gesprek en deden daar op diepgaande wijze verslag van. 

Buiten de Orde is een van de parels uit de veertig jaar lange loopbaan van Joke Knoop als dagbladverslaggever.  Het is goed dat het boek er is, omdat anders te makkelijk vergeten zou worden hoe gedegen Joke Knoop mensen en situaties wist te tekenen. Daarbij ging het om het verhaal van de ander, haar eigen verhaal was er een van werklust, accuratesse en bescheidenheid. 

Toen Joke in 2016 afscheid nam van het Brabants Dagblad, nodigde zij bevriende collega’s uit bij haar thuis voor een feestje. Op de uitnodiging schreef zij onder meer: “Het was een voorrecht om journalist te zijn in voorspoedige tijden: grote interviews, reportages in binnen- en soms buitenland. Maar ook: peentjes zweten bij mijn eerste gemeenteraadsvergadering in Middelbeers, waar de loco burgemeester onverstaanbaar dialect brabbelde en bovendien zijn kunstgebit thuis had gelaten.” 

Het afscheid is maandag 1 juli om 13.30 uur
in de Hilvariastudio’s,
Goirlesedijk 12b in Hilvarenbeek.


Redactie en bestuur van Brabant Cultureel hebben met grote verslagenheid kennis genomen van het overlijden van Joke Knoop, sinds begin 2016 redacteur. We wensen haar echtgenoot Arnold Verplancke en zijn naasten alle sterkte toe bij het verwerken van dit onvoorstelbare verlies.

© Brabant Cultureel