Symposium over leven en werk van Johannes Goropius Becanus

Op 23 juni juni 1519 zag in Hilvarenbeek Jan Geraertszoon van Gorp het levenslicht. Hij zou later onder de naam Johannes Goropius Becanus als geleerde naam maken binnen en buiten de Nederlanden. De gelijknamige heemkundige kring viert het vijfhonderdste geboortejaar van deze arts, filosoof en taalkundige met een symposium op zaterdag 22 juni 2019 in cultureel centrum Elckerlyc in Hilvarenbeek.

Aan dit symposium verlenen de volgende sprekers hun medewerking:
Lauran Toorians: ‘De culturele omgeving van Goropius Becanus in Hilvarenbeek en het Hertogdom Brabant’.
Toon Van Hal:‘De knuppel in het hoenderhok; hoe Johannes Goropius Becanus de geleerdenwereld deed daveren.’
Emeritus prof. Bob Van Hee: ‘De medische activiteiten van Goropius Becanus (1519-1573)
Prof. Jos Swanenberg: ‘Op zoek naar de oertaal. Becanus en het Paradijs.’
Jan van Eijck: ‘In 7 stappen thuis; 500 jaar medische geschiedenis na Goropius Becanus in 7 Brabantse exemplarische voorbeelden’    

Goropius Becanus studeerde aan de Universiteit van Leuven Hebreeuws, Grieks en Latijn en Geneeskunde. Hij promoveerde rond 1550 tot ‘medicinae doctor’. Hij werkte daarna onder meer als stadsarts in Antwerpen en hij werd lijfarts van de twee zussen van keizer Karel V, Eleonora van Frankrijk en Maria van Hongarije. Hij was een erudiet en bekwaam geneesheer en kruidenkenner. Becanus schreef een megawerk over de geschiedenis van zijn stad Antwerpen, en over het Diets (Nederlands) als oudste taal. In 1569 week hij uit naar Luik vanwege het mildere politiek-godsdienstige klimaat. Hij stierf in 1573 in Maastricht waar hij ook is begraven.

Bij het grote publiek is Goropius Becanus bekend om zijn theorie dat het Aards Paradijs in deze contreien moet hebben gelegen. Hij baseerde zich op de taal die in de Antwerpse Kempen werd gesproken, dat zou volgens hem de oudste taal zijn. Hij is vaak bespot om zijn hersenspinsels, maar als grondlegger van de moderne vergelijkende taalwetenschap geniet hij vandaag de dag aanzien. (en)

Voor meer informatie en aanmeldenwww.elckerlyc.nu

Reacties (1)

  1. Ronald Peeters schreef:

    Leuke vondst van jullie vormgever om de tags in rood op een zwarte achtergrond te doen. Op mijn IPad niet te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *