Jan Naaijkens (1919-2019) – een mooi afscheid van een mooi leven

door Joep Eijkens

Weinigen is het gegeven om zo feestelijk afscheid te nemen van zo’n mooi leven als Jan Naaijkens uit Hilvarenbeek ten deel viel. Op dinsdagmiddag 23 april, werd hij op een hoogkar, getrokken door een prachtige boerenknol, ten grave gedragen. Vooraf gegaan door het Filiassi Huisorkest en na een aubade van de Koninklijke Harmonie Concordia vanaf de kiosk op de Vrijthof.

De kist met het stoffelijk overschot van Jan Naaijkens op de hoogkar in de Doelenstraat van Hilvarenbeek, op weg naar het kerkhof. Foto Joep Eijkens

Voorafgaand aan de tocht naar de begraafplaats vond eerst in Cultureel Centrum Elckerlyc een druk bezochte bijeenkomst plaats waar de talloze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van Jan en Agnes Naaijkens de honderdjarige uitluidden met muziek, gezang en vooral veel dierbare herinneringen.

De mensen die Jan Naaijkens een laatste eer bewijzen, luisteren op het Vrijthof naar Koninklijke Harmonie Concordia. Foto Joep Eijkens

Zo ging het onder meer over Jan de onderwijzer, de verhalenverteller, de schrijver, de tekenaar, de theaterman, de reislustige vader, de grote liefde van zijn ‘betere ik’ Agnes en niet te vergeten de eeuwig jong blijvende opa.

Leden van ‘Filiassi Huisorkest’ begeleiden op de tonen van ‘St. James Infirmary’ Jan Naaijkens naar zijn laatste rustplaats. Links Zjef Naaijkens, de vijfde zoon van Jan. Foto Joep Eijkens

Maar wat misschien nog het sterkste naar voren kwam uit al die mooie woorden was de levenskunstenaar die van zijn leven werkelijk een kunstwerk had gemaakt. En die de prachtige groet van de middeleeuwse dichteres Hadewijch ‘Vaert wel ende levet scone!’ tot zijn eigen levensleus had gemaakt.

De kist met het lichaam van Jan Naaijkens verlaat na de afscheidsplechtigheid op de hoogkar van Jan Woestenberg Cultureel Centrum Elckerlyc . Foto Joep Eijkens

‘Ook de laatste tocht van Jan Naaijkens was in Hilvarenbeek een wagenspel’, schreef Tom Tacken treffend in het Brabants Dagblad. Mooi was dat ondanks de vrienden, bekenden en bewonderaars dit toch vooral het afscheid was van een vader, grootvader en overgrootvader. De familie had – terecht – de regie strak in handen.

Kleinzonen dragen opa naar het kerkhof. Foto Joep Eijkens

Velen, onder wie Commissaris van de Koning Wim van de Donk, cabaretier Jacques Klöters en zanger Gerard van Maasakkers, volgden de stoet naar het kerkhof. En nadat daar afscheid was genomen, gingen familie en vrienden en kennissen naar café De Gouden Carolus. Om te drinken en te eten – en het leven te vieren.

De vele belangstellenden bij het afscheid van Jan Naaijkens brengen een laatste groet. Foto Joep Eijkens

© Brabant Cultureel 2019 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *