Het Van Abbemuseum maakt kans op de Museumprijs

Het Van Abbemuseum in Eindhoven is een van de genomineerden voor de Museumprijs 2019 van de BankGiro Loterij. Het museum is voorgedragen voor de prijs omdat het zich inspant het museum toegankelijk te maken voor alle mensen. Of, zoals de vakjury het zegt: ‘Het Van Abbemuseum is een aanjager van vernieuwing op een groot aantal vlakken, waaronder inclusiviteit, publieksbenadering en participatie.’ Met de prijs is een bedrag van honderdduizend euro gemoeid. De twee andere genomineerden zijn Museum Rotterdam en Museum Schiedam.

Om de prijs in de wacht te slepen voert het Van Abbemuseum campagne. Onder het motto ‘Geef de fan van het museum een gezicht’ kunnen mensen die hebben gestemd hun portret laten tekenen. En wel door een robotarm. Dat is een kunstproject van Patrick Tresset. Hij heeft een robot ontwikkeld met twee armen, waarvan de ene eerst vanuit diverse hoeken foto’s maakt van het gezicht van de persoon die klaar zit om te worden geportretteerd. Die foto’s verwerkt de robot even om vervolgens te beginnen met tekenen, met de andere arm. 

Iris Kensmil laat zich als eerste portretteren door de robotarm, een project van Patrick Tresset. Foto Van Abbemuseum

De robot werkt net zo schetsmatig als een kunstenaar dat zou doen. Grappig is dat de robotarm uit zijn geheugen blijft doortekenen als de persoon al van zijn stoel is opgestaan. Interessant om mee te maken en om te zien. De robot kan zo’n dertig portretten per dag aan. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden.

De eerste die zich zo heeft laten portretteren, is beeldend kunstenaar Iris Kensmil (1970) uit Amsterdam. Zij is samen met Remy Jungerman geselecteerd voor het Nederlandse Paviljoen op de Biënnale van Venetië.

Iris Kensmil laat zich fotograferen door de ene arm van de robot om vervolgens getekend te worden met de andere arm. Foto Van Abbemuseum

De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de BankGiro Loterij en de Museum Vereniging. De provincie Noord-Brabant valt regelmatig in de prijzen: in 2016 mocht Nationaal Museum Kamp Vught zich ‘Museum van het jaar’ noemen, in 2017 viel die eer te beurt aan het TextielMuseum in Tilburg. Ieder jaar wordt door de jury een andere invalshoek gekozen om de prijs aan een museum toe te kennen. (ivb)

Tot en met 8 mei 2019 kan voor de Museumprijs worden gestemd.
Wie stemt op een van de drie musea maakt kans op een reis voor twee personen naar New York.

www.museumprijs.nl

www.vanabbemuseum.nl

© Brabant Cultureel 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *