Marwan Bassiouni wint Harry Penningsprijs 2019

Marwan Bassiouni (1985) is zondag 14 april in Pennings Foundation uitgeroepen tot winnaar van de Harry Penningsprijs 2019. De jury roemde zijn serie New Dutch Views, waarbij hij het Nederlandse landschap fotografeerde vanuit ramen van moskeeën. Hij ontving als prijs een bedrag van duizend euro.

Foto uit de winnende serie ‘New Dutch Views’ van Marwan Bassiouni.

Bassiouni heeft Egyptisch-Amerikaanse ouders, maar werd geboren en groeide op in Zwitserland. Daar ging hij naar de fotovakschool en vertrok vervolgens naar Den Haag waar hij zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten vervolgde. In 2017 studeerde hij daar af. Ook twee andere genomineerden studeerden af aan deze academie: Eline Benjaminsen, eveneens in 2017, en Esther Hovers in 2015. De andere genomineerden kwamen van AKV|St. Joost te Breda (Eva Roefs), Willem de Kooning te Rotterdam (Stephany Caparn), de Fotoacademie in Amsterdam (Dylan van Vliet), de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie te Rotterdam (Iris Hartman), Sint Lukas te Brussel (Bastiaan van Aarle) en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent (Zaza Bertrand).

‘New Dutch Views’ van Marwan Bassiouni in de expositie bij Pennings Foundation. Foto Ton Hendriks

Dat de kandidaten niet langer dan tien jaar geleden zijn opgeleid aan een foto- of kunstacademie in Nederland of België is een van de selectiecriteria voor de prijs. De negen genomineerden werden gekozen uit een longlist samengesteld door conservatoren, curatoren, recensenten, docenten en fotografen op het gebied van (kunst)fotografie. Het juryrapport zegt onder meer: “Marwan Bassiouni heeft twee werelden samengebracht, maar zonder een oordeel te vellen. Het is uitnodigend om met andere ogen te kijken naar de eigen buitenwereld, een uitnodiging om je te verplaatsen in een ander gedachtegoed.” 

De jury bestond uit Hendrik Driessen (directeur van Museum De Pont), Ton Hendriks (hoofdredacteur van Pf) en Maartje van den Heuvel (conservator fotografie Universiteit Leiden). De jury was enthousiast over de gehele expositie van genomineerden “omdat het een goed beeld geeft van wat er nu in de fotografie gaande is. Vanuit verschillende invalshoeken hebben de genomineerden het medium gekozen en ingezet. De exposanten hebben daarbij ook nagedacht over hoe de werken gepresenteerd kunnen worden en ook dat wordt gewaardeerd”, staat in het juryrapport te lezen.

Marwan Bassiouni, winnaar van de Harry Penningsprijs 2019, voor zijn werk ‘New Dutch Views’. Foto Pennings Foundation

De Harry Penningsprijs werd in 2006 in het leven geroepen door Petra Cardinaal, als eerbetoon aan de oprichter van een van de eerste fotogaleries van Nederland, maar ook om startende fotografen een kans te geven zich te onderscheiden en te presenteren. De Harry Penningsprijs is nu voor de vijfde keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn: Renée van Trier (2007), Wytske van Keulen (2009), Awoiska van der Molen (2011) en Maroesjka Lavigne (2015). (lt)

De tentoonstelling van de Harry Penningsprijs is nog te zien t/m 27 april 2019 in Pennings Foundation in Eindhoven. Tot die datum kan worden gestemd voor de Publieksprijs.

Catalogus € 2,00.

www.penningsfoundation.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *