Zes jaar na de fusie viert philharmonie zuidnederland een feestje

Noodgedwongen gingen het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest in 2013 samen. Dat moest, omdat de subsidie van beide geknot werd en dat was toen bepaald geen reden voor een feestje. Maar nu, zes jaar later, gaat het fusieorkest toch zijn eerste ‘jubileum’ feestelijk vieren.

door Arnold Verplancke

“Feest voor families bij philharmonie zuidnederland! De philharmonie zuidnederland bestaat 5 jaar. En dat vieren we graag met jong en oud. Speciaal voor ons jubileum ontwikkelden we het nieuwe familieconcert Assepoesters Assepesters in samenwerking met kinderboekenschrijver Jacques Vriens en Theatergezelschap Het Laagland. Daarnaast zijn we partner van de eerste landelijke Kindermuziekweek van 5 tot en met 14 april 2019! Feest voor de hele familie dus.”

Lore Dijkman (midden) speelt Assepoester. Eva van der Post (l.) en Marieke Giebels vertolken de rollen van Assepesters. Foto Focuss 22

‘Jubileum’
Dat schrijft het persbericht juichend. Maar ho eens even, vijf jaar zou een lustrum zijn en nog geen jubileum. En bovendien is het orkest in 2013 begonnen, dus niet vijf maar zes jaar oud. Hoe zit dat? Roxanne Doyen van de communicatieafdeling kan het uitleggen. Het eerste seizoen van het orkest was 2013-2014. Het vijfde seizoen dus 2018-2019. Weliswaar bestaat het orkest zes jaar, maar het viert feest aan het eind van zijn vijfde seizoen. Ook weer opgehelderd.

Voor het ‘jubileumconcert’ heeft Jacques Vriens een eigentijdse draai gegeven aan het sprookje Assepoester. Daarin heeft hij het thema pesten extra uitgelicht en de titel luidt dan ook Assepoesters Assepesters. De muziek van Prokofjevs Cinderella klinkt onder leiding van Arjan Tien. Verteller en acteur Jacques Vriens speelt samen met Theatergezelschap Het Laagland op het podium. De voorstelling is te zien in verschillende theaters tot en met 18 april. De entree is gratis voor kinderen van vijf jaar!

Naast Assepoester en haar stiefzusjes speelt David Lucieer (2e l.) de rol van de prins en stiefmoeder. Foto Focus 22

Kindermuziekweek
Het orkest werkt ook mee aan de eerste landelijke Kindermuziekweek vanaf 5 tot en met 14 april 2019. In de Kindermuziekweek zijn op meer dan vijfentwintig plaatsen meer dan vijfenzeventig concerten, workshops, zanglessen en andere activiteiten te bezoeken. Er is een speciale website waar alle informatie is te vinden.

Tijdens de Kindermuziekweek speelt philharmonie zuidnederland de voorstelling Orpheus! op scholen in Limburg en Noord-Brabant. Daarnaast organiseert het orkest op zondag 14 april samen met Muziekgebouw Eindhoven een speciale Kindermuziekdag. Dan speelt het Radio Walvis 6+ in samenwerking met Schippers&VanGucht. Dat is een geestige vertelling gebaseerd op een eeuwenoud Inuit sprookje. Kinderen ervaren heel dichtbij muziek en beleven de avonturen van het Inuitmeisje Pilu in Groenland.

Celliste Anneloes de Hooge in ‘Radio Walvis 6+’. Een sprookje in Groenland, een eiland dat helemaal niet groen is, maar sneeuwwit. Daar wonen de Inuit, een volk dat al honderden jaren de allerkoudste sprookjes vertelt. Foto Wannes-Cré

Belangwekkend
Helemaal los van al deze familieactiviteiten staat een ander belangwekkend project. Samen met Toneelgroep Maastricht speelt philharmonie zuidnederland de voorstelling La Grande Bouffe naar de legendarische Franse film met die titel. In een decor van een rijk gedekte tafel speelt Toneelgroep Maastricht het verhaal waarin de hoofdfiguur zich besluit dood te eten. De acteurs laven zich aan de teksten en de heerlijke gerechten bereid door kok Arend van der Heijden. De philharmonie zuidnederland speelt muziek van onder meer Rossini, Satie, Tsjaikovski, én de wereldpremière van een nieuwe compositie van Jean Lambrechts.

Affiche ‘La Grande Bouffe’ van Toneelgroep Maastricht.

Woensdag 10 april is La Grande Bouffe te zien in Complex Maastricht. In Brabant staat deze muzikale theatervoorstelling vrijdag 12 april op een unieke locatie in het hart van de Nederlandse voedselindustrie: CHV Noordkade in Veghel. Ooit bevond zich daar Europa’s grootste mengvoederfabriek CHV. Nu is het een plek waar kunst, ‘food’ en cultuur samenkomen. In samenwerking met het op CHV Noordkade gevestigde Theater De Blauwe Kei wordt de voorstelling gepresenteerd in de honderd jaar oude Koekbouw, een ruimte met een lengte van 67 meter waar in het verleden pakken met veekoeken werden opslagen.

(Foto boven dit artikel: Uit de voorstelling ‘Radio Walvis 6+’ (vlnr) op klarinet Roger Niese, actrice Eva Meijering, op cello Anneloes de Hooge en op fluit Alice Poulussen. Foto Wannes-Cré)

www.philharmoniezuidnederland.nl

www.kindermuziekweek.nl

www.blauwekei.nl

© Brabant Cultureel 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *