Nederlandse Reisopera verovert theaters met musical van Sondheim

Muziekliefhebbers zijn eenkennig. Wie op Gesualdo valt, sluit de oren voor Gershwin, liefhebbers van Beethoven of Bach keren zich af zodra er een deuntje Bernstein of Irving Berlin klinkt en wie in Wagner is, verafschuwt doorgaans Loyd Webber. Zo niet Nicolas Mansfield, de succesvolle leider van de Nederlandse Reisopera. Hij combineert dit seizoen Puccini, Händel, Korngold, en Sondheim en wil het publiek laten ontdekken dat er meer is dan de Ring, Butterfly en Carmen. Musical is even serieus te nemen als opera. Helaas geven de Brabantse theaters niet thuis.

door Camiel Hamans

Stephen Sondheim (1930), de componist van A Little Night Music (1973), is in de Verenigde Staten wat Puccini in Italië is, claimt regisseur Zack Winokur. Daarom is het interessant en tegelijk bevrijdend, vertelt hij in het programmaboek, om deze musical nu eens niet in de VS, maar in Europa op te voeren. Er hangt een aura rond Sondheims muziek, stelt hij. Iedereen kent het verhaal en de songs uit het hoofd en lacht al bij voorbaat om de grappen die nog komen moeten. Daarom is het zo spannend om in een cultuur waarin alleen Send in the clowns tot het ijzeren repertoire behoort, het stuk te brengen. Je kunt het ontdoen van traditie en fris bekijken.

De spelers en de decors uit ‘A Little Night Music’ van de Nederlandse Reisopera. Foto’s Marco Borggreve

Rigvava-Dumas
Dat doet de Reisopera met een geweldig Gelders Orkest in de bak en een gemengde opera- en kleinkunstcast op de bühne: sopraan Laetitia Gerards, bekend van Mozart- en Puccinirollen, Koefnoen-ster Paul Groot, die ook nog verdienstelijk cello blijkt te spelen, en als ster van de avond de uit Enschede afkomstige mezzo Susan Rigvava-Dumas. Zij is in Nederland nauwelijks bekend, maar in Wenen, Stuttgart en Kassel al jaren een grote naam op musicalaffiches. Wie haar Send in the Clowns. hoort zingen, voorafgegaan en ondersteund door de mooiste klagende klarinet die men zich kan voorstellen, heeft geen Barbra Streisand of Frank Sinatra meer nodig. Zo’n ‘song of pity’ en elk publiek houdt minutenlang de adem in. Susan Rigvava-Dumas blijkt de ontdekking van de avond.

Scènefoto’s uit ‘A Little Night Music’ van de Nederlandse Reisopera. Foto’s Marco Borggreve

Het is jammer dat deze voorstelling van de Reisopera de Brabantse theaters niet gehaald heeft. Mag een gesubsidieerd operagezelschap, overigens slechts ondersteund met een paar grijpstuivers in vergelijking met de Nationale Opera, van de Brabantse schouwburgdirecteuren niet de grens over naar iets lichts? Het komend seizoen zou deze omissie nog goed kunnen maken, want Nicolas Mansfield programmeert weer heel divers. Zo komt er een herneming van de succesvolle Barbier van Sevilla uit 2013 waarin Karin Stroobos toen, en nu ongetwijfeld weer, zo schitterde, een concertante uitvoering van Leonard Bernsteins musical Wonderful Town, een Orfeo. in de regie van Monique Wagemakers en met een vormgeving door de uit de stallen van de Eindhovense Design Academy voortgekomen Studio Drift, een volledig vernederlandste Prodaná nevěsta (verkochte bruid), van Smetana, onder de titel Bruid te koop! gepresenteerd onder leiding van Ed Spanjaard, en een Jevgeni Onjegin in pocketformaat.

Helaas laten de schouwburgen in Noord-Brabant het echter opnieuw grotendeels afweten. Tilburg heeft Tsjaikovski’s Onegin geboekt en Breda krijgt Smetana’s bruid te zien. Gelukkig is Nederland een klein land. De Brabantse operaliefhebber moet voor Orfeo, Bernstein en de Barbier de provinciegrens over, maar nooit al te ver. Even na middernacht is hij vast weer thuis.


De Nederlandse Reisopera:
A Little Night Music

4 april Zwolle
6 april Maastricht
9 april 2019 Utrecht

Aanvang 19.30

De bezetting bestaat uit operazangers en musicalacteurs:

Paul Groot – Fredrik Egerman
Susan Rigvava-Dumas – Desirée Armfeldt
Laetitia Gerards – Anne Egerman
Job Greuter – Henrik Egerman
Sanne Franssen – Petra
Guido Spek – Frid

De begeleiding wordt verzorgd door Het Gelders Orkest
o.l.v. dirigent Ryan Bancroft.

De Nederlandse Reisopera.nl

© Brabant Cultureel 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *