Harry Penningsprijs 2019 en 40 jaar Galerie Pennings

De Pennings Foundation reikt op zondag 14 april in Eindhoven de Harry Penningsprijs 2019 uit aan een talentvolle fotograaf of kunstenaar die fotografie, videokunst of new media art als medium gebruikt. De prijs werd in 2007 voor het eerst uitgereikt en ging toen naar Renée van Trier. Andere laureaten zijn Wytske van Keulen, Awoiska van der Molen en Maroesjka Lavigne. Zij kregen respectievelijk in 2009, 2011 en 2015 de prijs uitgereikt.

Passie
Petra Cardinaal, die in 2006 Galerie Pennings overnam van Harry Pennings (1935-2006), riep de prijs in het leven als eerbetoon aan de oprichter van een van de eerste fotogaleries in Nederland. Pennings was geen commerciële galeriehouder, maar handelde uit passie voor fotografie. Tal van jonge fotografen en kunstenaars die hij had ontdekt en die hij in zijn galerie een podium bood, zijn later beroemd geworden. Passie voor fotografie is ook de drijfveer voor Petra Cardinaal en de reden voor het instellen van deze prijs.

De prijs is bedoeld als stimulans voor startende kunstenaars. Om tot een selectie te komen benaderde Pennings Foundation tien experts op het gebied van fotografie (conservatoren, curatoren, docenten aan academies, recensenten en fotografen) in Nederland en België om ieder drie kandidaten voor te dragen. Kandidaten moeten recent, maar in elk geval niet langer dan tien jaar geleden, zijn afgestudeerd aan een foto- of kunstacademie. Uit de longlist die dit opleverde, heeft een jury een shortlist samengesteld van genomineerden. Met werk van deze negen fotografen is nu een expositie ingericht.

SHORTLIST HARRY PENNINGSPRIJS:

Bastiaan van Aarle
Marwan Bassiouni
Eline Benjaminsen
Zaza Bertrand
Stephany Caparn
Iris Hartman
Esther Hovers
Eva Roefs
Dylan van Vliet

Bekijk hier de beelden van de shortlist.

De jury bestaat uit Hendrik Driessen (directeur van Museum De Pont), Ton Hendriks (hoofdredacteur van Pf) en Maartje van den Heuvel (conservator fotografie Universiteit Leiden). Zij zullen zondag 14 april een winnaar aanwijzen die een geldprijs in ontvangst mag nemen. Bezoekers kunnen hun stem uitbrengen voor de Publieksprijs.

Jubileum
Harry Pennings begon in 1979 een galerie voor autonome fotografie. Dit jaar bestaat de galerie veertig jaar en daarmee is Galerie Pennings de oudste nog bestaande galerie voor fotografie in Nederland. Tijdens de prijsuitreiking op 14 april wordt ook dit veertigjarig bestaan van Galerie Pennings gevierd, evenals de officiële transitie naar Pennings Foundation. Onder die nieuwe naam is inmiddels een start gemaakt met een uitbreiding van activiteiten om uit te groeien tot een platform voor fotografie, videokunst en new media art. Door de uitbreiding van het aandachtsveld is nu ook het bereik van de Harry Penningsprijs – oorspronkelijk alleen gericht op fotografie – uitgebreid tot deze andere media.

Ter ere van het jubileum van de galerie wordt een selectie uit de privécollectie van Harry en Françoise Pennings tentoongesteld. En vanaf 14 april verschijnt wekelijks een blog op facebook over veertig jaar Pennings. (ivb)

De expositie van de Harry Penningsprijs is te zien
van 29 maart t/m 27 april 2019.

Prijsuitreiking: zondag 14 april 2019 om 15.00 uur.

www.penningsfoundation.com

© Brabant Cultureel 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *