Jan Taminiau ontwerpt kostuums voor nieuwe opera Ritratto van Willem Jeths

De Noord-Brabantse modeontwerper Jan Taminiau (jazeker, die van de blauwe jurk van Maxima) gaat enkele ongetwijfeld oogverblindende creaties maken voor de Nationale Opera. In het nieuwe seizoen staat daar namelijk Ritratto op het programma. Dat is een nieuw werk, geschreven door de Nederlandse componist Willem Jeths (1959). Hij was een paar jaar geleden de eerste Componist des Vaderlands. Ritratto met als ondertitel ‘Een levend kunstwerk’ gaat over de steenrijke Luisa Casati Stampa di Soncino (1881-1957). Zij leidde een woest leven in Parijs en Rome, omringde zich met bekende kunstenaars en liet exotische jurken voor zich maken. Voor deze bijzondere productie ontwerpt Taminiau nieuwe creaties. De wereldpremière van Ritratto staat gepland voor 13 maart 2020 in Amsterdam.

Ritratto gaat over de steenrijke Luisa Casati Stampa di Soncino. Foto Nationale Opera

Ook het Nationale Ballet bereidt een wereldpremière voor. Namelijk Frida, geïnspireerd op de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907-1954). De choreografie is van de Belgische Annabelle Lopez Ochoa (1973). Zij maakte al eerder een kort dansstuk over Frida Kahlo voor het English National Ballet. Op verzoek van directeur Ted Brandsen heeft ze dat nu laten groeien tot een geheel nieuw avondvullend werk voor het Nationale Ballet in Amsterdam.

Een laatste opmerkelijk nieuwtje in het seizoensprogramma van Nationale Opera en Ballet is Kriebel. Veel theatergezelschappen maken producties speciaal voor jongeren en kinderen. Maar Kriebel is muziektheater voor de allerkleinsten: vanaf twee jaar! Zij maken speels kennis met muziek, dans en zang, is de bedoeling. Het werk van componist Leonard Evers heeft elementen van jazz, wereldmuziek en hedendaagse muziek in zich. Een altviool en een marimba spelen een belangrijke rol. De voorstellingen staan vooral gepland in de schoolvakanties in Amsterdam. (av)

operaballet.nl

© Brabant Cultureel – 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *