Filmpremière ‘Samen staan we sterk’ in Breda

Op zondag 3 februari vindt in Concertzaal Nieuwe Veste in Breda de première plaats van de film Samen staan we sterk. Een film in twee delen van Bob Entrop en Raoul de Zwart over de actiecultuur in Breda in de jaren zeventig. 

Bob Entrop. Foto Sol Filmproducties

Samen met de vorig jaar uitgebrachte film Breda in Aktie: Dwarsdenkers en Oproerkraaiers vormen deze twee delen een drieluik over de roerige jaren zeventig. Volgens de samensteller liep Breda in de jaren zeventig voorop in maatschappelijke betrokkenheid en activisme. In deze stad gebeurde het allemaal als eerste: de bedrijfsbezetting van de Enka, bezetting van de sociale academie Markendaal, het eerste filmcollectief de Kritiese Filmers, het eerste politiek straattheater, een primeur op Koninginnedag, waar 148 mensen preventief werden opgepakt, de eerste acties op kunstacademie St. Joost, de actiebladen Breda in Aktie, enz.  

De Bredase filmmakers Bob Entrop en Raoul de Zwart maakten een bijzonder filmisch drieluik over die tijd. De films vormen een informatieve, humoristische terugblik op de actiejaren 1970-1980. Bob Entrop, ex-Kritiese filmer, voerde enerverende gesprekken met 22 actievoerders uit die tijd. Tezamen met unieke foto’s en films uit archieven en privécollecties stelde hij een wervelend filmisch drieluik samen, dat de kijker niet alleen de tijd, maar ook de tijdgeest van toen doet herbeleven en in een bijzonder perspectief plaatst.(en)

Trailer Breda in Aktie: Dwarsdenkers en Oproerkraaiers

FILMVERTONING | BREDA IN AKTIE!Protestcultuur in beeldHet museum presenteert gedurende de Maand van de Geschiedenis 'Breda in Aktie'. Naast de tentoonstelling, waar de Bredase protestcultuur uit de jaren 60 & 70 in beeld is gebracht, zijn ook filmvertoningen te zien van de gelijknamige film 'Breda in Aktie: Dwarsdenkers en Oproerkraaiers'. Komende week wordt de film nog dagelijks in het auditorium getoond (m.u.v. maandag 22 oktober en zaterdagmiddag 27 oktober).Speelduur is 60 minuten. Toegang is gratis.Zie bijgaande sneak peek van de film#protestcultuur #stadsarchiefbreda #maandvandegeschiedenis #nieuweveste #bredainaktie #entropendezwartfilms #bredabrengthetsamen

Geplaatst door Stedelijk Museum Breda op Vrijdag 19 oktober 2018

De filmpresentatie op 3 februari is van 12.00 tot 17.00 uur in Concertzaal Nieuwe Veste aan de Molenstraat 6 in Breda. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@entropendezwartfilms.nl