Filmpremière ‘Samen staan we sterk’ in Breda

Op zondag 3 februari vindt in Concertzaal Nieuwe Veste in Breda de première plaats van de film Samen staan we sterk. Een film in twee delen van Bob Entrop en Raoul de Zwart over de actiecultuur in Breda in de jaren zeventig. 

Bob Entrop. Foto Sol Filmproducties

Samen met de vorig jaar uitgebrachte film Breda in Aktie: Dwarsdenkers en Oproerkraaiers vormen deze twee delen een drieluik over de roerige jaren zeventig. Volgens de samensteller liep Breda in de jaren zeventig voorop in maatschappelijke betrokkenheid en activisme. In deze stad gebeurde het allemaal als eerste: de bedrijfsbezetting van de Enka, bezetting van de sociale academie Markendaal, het eerste filmcollectief de Kritiese Filmers, het eerste politiek straattheater, een primeur op Koninginnedag, waar 148 mensen preventief werden opgepakt, de eerste acties op kunstacademie St. Joost, de actiebladen Breda in Aktie, enz.  

De Bredase filmmakers Bob Entrop en Raoul de Zwart maakten een bijzonder filmisch drieluik over die tijd. De films vormen een informatieve, humoristische terugblik op de actiejaren 1970-1980. Bob Entrop, ex-Kritiese filmer, voerde enerverende gesprekken met 22 actievoerders uit die tijd. Tezamen met unieke foto’s en films uit archieven en privécollecties stelde hij een wervelend filmisch drieluik samen, dat de kijker niet alleen de tijd, maar ook de tijdgeest van toen doet herbeleven en in een bijzonder perspectief plaatst.(en)

https://www.facebook.com/stedelijkmuseumbreda/videos/trailer-breda-in-aktie-dwarsdenkers-en-oproerkraaiers/868800246656320/

De filmpresentatie op 3 februari is van 12.00 tot 17.00 uur in Concertzaal Nieuwe Veste aan de Molenstraat 6 in Breda. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@entropendezwartfilms.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *