Piet den Blanken fotografeerde het vernietigde Koerdische stadshart Sur

In het Atrium in Den Haag is tot 7 januari 2019 een expositie te zien van foto’s die de Bredase fotograaf Piet den Blanken maakte van het vernietigde stadshart Sur in het Koerdische deel van Turkije.

Sur, het centrum van Diyarbakir, is vernietigd tijdens aanvallen van het Turkse leger op de wijk. Foto Piet den Blanken

In 2015 en 2016 belegerden Turkse troepen de Koerdische bevolking van de stad Diyarbakır, waarvan Sur het historische hart vormt. Als gevolg van de oorlogshandelingen werd het centrum zo goed als met de grond gelijk gemaakt. Dat betekende ook de vernietiging van de eeuwenoude bebouwing die duizenden jaren geleden al deel uitmaakte van Mesopotamië. De historische binnenstad van Diyarbakır is zo waardevol dat zij op de lijst van werelderfgoed van de Unesco staat. Maar dat heeft Turkse troepen er niet van weerhouden de stad zwaar te bestoken.

Nazmiy Sen met een foto van haar dochter Helin, Helin overleed op 12 oktober 2015 op 12-jarige leeftijd. Ze werd uit een gepantserde politieauto beschoten toen ze brood ging halen. Foto Piet den Blanken

In de zomer van 2017 trok Piet den Blanken naar de stad om de verwoestingen met zijn camera vast te leggen. Uit een selectie van die foto’s is nu een expositie samengesteld die in Den Haag te zien is. Den Blanken, die al tientallen jaren buitenlandse reportages van conflictgebieden maakt, legde niet alleen kapotgeschoten huizen vast, maar ook een aantal gedupeerde families. Al met al tonen zijn foto’s een schrijnend beeld van oorlogsellende die in het Westen nauwelijks bekend is.

Vernielingen in Sur, het centrum van Diyarbakir, na aanvallen van het Turkse leger. Sur is het hart van de Koerdische gemeenschap in Turkije. Foto Piet den Blanken

Fatma Şık, co-burgemeester in ballingschap, schetste tijdens de opening van de expositie hoe ingrijpend de gevolgen zijn voor de bevolking. “Het was zo’n bijzondere gemeenschap. Het was één grote familie die nu volkomen uit elkaar is gerukt en elkaar niet meer kan vinden omdat iedereen ontheemd is geraakt. Dat was waarschijnlijk ook mede reden waarom zij doelwit waren van de Turkse overheid. Die hechte banden vormden een bedreiging in de ogen van de autoriteiten.” De gemeente Den Haag heeft deze tentoonstelling mogelijk gemaakt. In deze stad wonen veel Koerden die een band hebben met de belegerde stad. (en)

Cengis Abis (41) en zijn vrouw Emine Abis (36) zaten vier maanden gevangen op een politiebureau en daarna elf maanden in de gevangenis. Ze kwamen 16 mei 2017 vrij. Op de foto toont Emine de brieven die ze in de gevangenis van haar kinderen kreeg. Foto Piet den Blanken

De fototentoonstelling de ‘De vernietiging van Sur’ is tot 7 januari 2019 te zien in het Atrium van het Haagse Stadshuis, Spui 70. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 7.00 tot 19.00 uur, donderdag tot 21.30, zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur. Gesloten: 25, 26 december en 1 januari.

www.atrium-den-haag.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *