Joran van Soest wint SBK-Otto Hetterscheidprijs

De jonge, Eindhovense kunstenaar Joran van Soest (1994) studeerde in de zomer van 2018 af aan AKV|St. Joost in ’s-Hertogenbosch. Zijn afstudeerwerk werd opgemerkt en hij werd door SBK Kunstuitleen & Galerie in Amsterdam gevraagd mee te doen aan de expositie SBK Sprouts Young Talents in Loods 6, samen met vijfenveertig andere, net afgestudeerde kunstenaars. Voor de selectie bezocht de jury de eindexamenexposities van elf kunstacademies in Nederland. De expositie was samengesteld in het kader van de SBK-Otto Hetterscheidprijs, een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars om hen te ondersteunen in hun artistieke ontwikkeling. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt. De expositie was in november te zien.

Joran van Soest bij zijn werk in de expositie Sprouts van SBK in Loods 6 in Amsterdam.

Op 15 november 2018 werd Joran van Soest uitgeroepen tot winnaar. In het juryrapport staat: ‘Joran van Soest neemt je mee naar zijn wereld waar je zowel toeschouwer als subject bent, een wereld van zijn en niet zijn, van binnenwereld en buitenwereld. In de persoonlijke zoektocht naar zijn verhouding tot de ander weet hij de toeschouwer te betrekken en te raken. Zijn werk is zowel krachtig, poëtisch en verhalend, onderzoekend en gelaagd, niet alleen qua inhoud maar ook in de uitvoering. Op experimentele wijze maakt hij gebruik van uiteenlopende media en technieken. De veelzijdigheid en gedrevenheid van deze jonge kunstenaar zien wij als een belangrijke bron voor zijn verdere ontwikkeling.’ Van Soest is inderdaad veelzijdig. Hij experimenteert met een combinatie van tekenen, schilderen, collage, fotografie, performance en film. De prijs bestaat uit de aankoop van een werk en een solo-expositie bij SBK. (ivb)

 

Joran van Soest, Boys playing ping pong on a Frozen Golden Lake with mandarins. Gemengde technieken op panel.

joranvansoest.com

SBK Sprouts Young Talents 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *