Rijksbouwmeester Floris Alkemade nu ook Architect van het Jaar

Rijksbouwmeester en architect Floris Alkemade uit Sint-Oedenrode is donderdag 8 november 2018 door bezoekers van de website Architectenweb.nl uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2018. De jury die hem voor de prijs nomineerde, noemt hem een belangrijke kracht in de ontwikkeling van het vakgebied die het rijksbouwmeesterschap nieuw leven heeft ingeblazen.

Voor de verkiezing van Architect van het Jaar 2018 droeg de jury – bestaande uit architect Koen van Velsen (de vorige winnaar), architect Uri Gilad, ontwikkelaar Martijn Dirks en architectuurcriticus Kirsten Hannema – vijf genomineerden voor. Behalve Alkemade waren dat Winy Maas, KAAN Architecten, Adriaan Geuze en bureau HappelCornelisseVerhoeven. Bezoekers van Architectenweb.nl konden vervolgens hun stem op een van de genomineerden uitbrengen. Bij de verkiezing van Architect van het Jaar gaat het om de vraag welke architect of welk collectief van architecten dat jaar de grootste bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de architectuur in Nederland. Daarbij hoeft het niet louter om gebouwd werk te gaan, maar kan het ook gaan om het ondernemerschap van het bureau, om bijdragen aan het architectuurdebat, om academische of culturele prestaties en het interesseren van een breed publiek voor architectuur. De jury prees Alkemade’s zichtbaarheid en de manier waarop hij de wereld van de architectuur mobiliseert.

Alkemade is sinds ruim drie jaar Rijksbouwmeester, heeft daarnaast zijn eigen architectuurbureau FAA en was een van de curatoren van de laatste Internationale Architectuurbiënnale in Rotterdam. Hij heeft de adviserende rol van Rijksbouwmeester breed opgevat. In zijn visie kunnen juist architecten een cruciale bijdrage leveren aan het oplossen van grote maatschappelijke opgaven met een ruimtelijke component, zoals klimaatverandering, energietransitie en krimp. In zijn functie als Rijksbouwmeester organiseerde hij onder meer drie prijsvragen – A Home Away From Home, Who Cares en Brood en Spelen – bedoeld om de architectuurgemeenschap te stimuleren een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. In A Home Away From Home werd, in samenwerking met het COA, gezocht naar nieuwe manieren om vluchtelingen een thuis te geven in Nederland. Who Cares zoomde in op de vernieuwing van de zorg in naoorlogse wijken. En Brood en Spelen daagde architecten uit om samen met boeren en andere partijen nieuwe toekomsten te formuleren voor het platteland.

Tijdens de prijsuitreiking ontving Alkemade een bokaal en een cheque van vijfduizend euro. De titel Architect van het Jaar ging eerder naar onder meer Concrete, Bert Dirrix, RAAAF, UNStudio en Rudy Uytenhaak. (cl)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *