Expositie Winters van Weleer reikt verder dan de nostalgie

In onze herinnering schaatsten we vroeger iedere winter op natuurijs en speelden we als kind in de sneeuw. Met weemoed denken we terug aan die ‘echte’ winters. Museum Jan Heestershuis in Schijndel speelt in op de vraag wat de klimaatverandering ons zal brengen. Gaan de echte winters tot het verleden behoren? Met de expositie Winters van Weleer toont het museum winterse taferelen van Noordbrabantse schilders uit de twintigste eeuw. Met bruiklenen van particulieren, maar vooral van andere musea in Noord-Brabant is een mooie thema-expositie samengesteld, die verder reikt dan de nostalgie van sneeuw- en ijspret. Schilderijen uit de depots van voormalig Museum Kempenland, Museum De Wieger en Museum Slager geven een gevarieerd beeld.

Met Knotwilgen bij Epen in de winter uit 1988 schilderde Jos Leurs een wijds en zonnig winterlandschap. Janus Sibens legde in 1949 een stadstuintje in de winter vast op het doek. Opvallend is het werk Winter (met besneeuwde daken in Amsterdam) van Peter van den Braken dat hij kort na de Tweede Wereldoorlog maakte. Opvallend omdat het een stijlexperiment is en het niet lijkt op zijn andere werk. Door te kiezen voor weinig dieptewerking vormen de daken een aaneengeschakeld patroon van vlakken.

Jan Heesters, Landweg in Den Dungen, collectie Museum Jan Heesterhuis.

Natuurlijk ontbreekt werk van de ‘eigen’ schilder Jan Heesters niet. Van hem wordt onder andere het werk Koolsnijdsters uit 1925 getoond. Meteen wordt duidelijk dat de expositie niet alleen nostalgische taferelen laat zien, maar ook een beeld geeft van het harde boerenleven. Of van de winterse kou. Door de landschappen met eenzame boerderijen van Pieter de Bodt wordt de kou bijna voelbaar. En Huizen in de sneeuw van Hendrik Chabot uit 1943 lijkt de ontberingen van de oorlog te willen uitdrukken. Gedichten van diverse dichters, waaronder Rutger Kopland, vergezellen de schilderijen. Die zijn met zorg uitgekozen door de plaatselijke bibliotheek. (ivb)

Afbeelding boven: Jos Leurs, Knotwilgen bij Epen in de winter, 1988. Collectie Eindhoven Museum.

 ‘Winters van Weleer’ is nog t/m 13 januari 2019 te zien in Museum Jan Heestershuis in Schijndel.

museumjanheestershuis.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *