Raamschildering brengt ‘de 148 van Breda’ in herinnering

Op 30 april 1981 bracht koningin Beatrix in het kader van haar eerste Koninginnedag een bezoek aan Breda. Geruchten dat honderden jongeren uit het hele land de feestelijkheden zouden komen verstoren, waren voor de toenmalige Bredase burgemeester Willem Merkx aanleiding om 148 jongeren preventief op te pakken. Die 148, die opgepakt werden op basis van hun uiterlijk, zaten een dag lang vast zonder eten, drinken en sanitaire voorzieningen. Het incident leidde tot landelijke demonstraties met als slogan Stop Politiegeweld Nu. De rechter verklaarde overigens dat de politie te ver was gegaan met het preventief arresteren. Twaalf arrestanten kregen een schadevergoeding van tweehonderd gulden.

Aanbrengen van de raamschildering bij de stadsredactie van BN De Stem. Foto Edwin Wiekens

De geschiedenis van ‘de 148 van Breda’ is onderwerp van een schildering die momenteel aangebracht wordt op twee ramen van de stadsredactie van BN De Stem. Dat gebeurt in het kader van De Maand van de Geschiedenis die ditmaal Protest als thema heeft. Het werk wordt uitgevoerd door Studio Slurp, een studentencollectief van de Bredase academie St. Joost, op initiatief van Stadsarchief Breda, BN De Stem en de Blind Walls Gallery. Laatst genoemde instelling beheert een collectie van ruim vijfenzeventig door kunstenaars uit binnen- en buitenland gemaakte muurschilderingen die geïnspireerd zijn door verhalen uit de stad. “We zijn erg blij dat we dit verhaal op deze plek kunnen realiseren”, zegt Stein de Bont, projectleider bij Blind Walls Gallery.”Hier stond vroeger namelijk het politiebureau waar de 148 van Breda ten onrechte werden opgesloten. Een mooie toevoeging voor de collectie muurschilderingen en een belangrijk verhaal voor Breda”. (je)

Arrestaties op het Chasseveld op 30 april 1981, in totaal worden 148 mensen gearresteerd. Foto Piet den Blanken

Beluister ook de radiodocumentaire van GrensGeluiden

Bekijk de fotos van de arrestaties in 1981.

Bekijk het werk van Blind Walls Gallery in Breda hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *