Vijf jaar Brabant Cultureel geboekstaafd in bundel

Brabant Cultureel legt vijf jaar digitaal bestaan vast in een boek: Vangnet voor kunst & cultuur. Het drukwerk is feestelijk gepresenteerd bij het Cultureel Café in Tilburg. Wat blijkt? Digitaal en druk gaan prima samen.

door Joke Knoop

Vangnet voor kunst & cultuur is geen jubileumboek geworden, met terugblikken over hoe het begon en hoe het was. De papieren uitgave van Brabant Cultureel is simpelweg hedendaags, zoals ook de website artikelen brengt over het veelomvattende culturele leven van nu.
Brabant Cultureel is een van de weinige journalistieke media in de provincie die kunst en cultuur zo breed mogelijk onder de aandacht brengen. De Brabantse dagbladen laten het – mede gedwongen door bezuinigingen – steeds meer afweten. Volgens hoofdredacteur Rinus van der Heijden is Brabant Cultureel in dat gapende gat gesprongen. Dat maakt het digitale platform brabantcultureel.nl een factor van belang voor de verbinding kunst en geïnteresseerden.
Dat alles verklaart de titel van het boek: Vangnet voor kunst & cultuur. Het boek bevat meer dan honderd pagina’s tekst en beeld over het veelzijdige culturele leven: van atelierbezoeken, interviews, boekbesprekingen, kijk op tentoonstellingen, kritische beschouwingen, reportages over vreemde fenomenen en – last but not least – eigenzinnige columns die veelgelezen en veelgeprezen zijn.

Eigenzinnig
Even eigenzinnig is de boekpresentatie, 28 oktober 2018, in filmtheater Cinecitta in Tilburg. Het maandelijkse Cultureel Café Tilburg maakt ruimhartig plaats voor Brabant Cultureel. In een goedgevulde zaal krijgt redacteur en columnist JACE van de Ven de handen op elkaar voor zijn pleidooi, dat geschikt is voor alle leeftijden.
Kunsthistoricus Rebecca Nelemans (onder meer betrokken bij museum De Pont en Mondriaanfonds) spreekt over het kunstklimaat in Nederland en in Brabant in het bijzonder. Ze is woedend (wie niet?) op minister Wiebes die de kunst degradeert tot een hobby.
Desondanks, tegen de minsteriële stroom in, is het culturele klimaat in Brabant de afgelopen jaren verbeterd, constateert Nelemans. Zijn er verschillen tussen de regio’s, luidde de vraag van gastpresentator Arnold Verplancke. Haar antwoord is klip en klaar: vooral het gebied ten westen van Breda heeft nog veel in te halen.

Kunst slechts als hobby? Celliste/performer/maker Jacqueline Hamelink weerlegt dat met een weergaloos optreden. Hamelink is het gezicht van de campagne Brabant Cultuur. Dit jaar is haar  nieuwe productie Swan Remix in première gegaan, waarin De Zwaan van Saint-Saëns het fundament is voor vijf hedendaagse componisten om verder te gaan. Samen met danser Johnny Lloyd geeft Hamelink er haar eigen draai aan. Nee, kunst is geen hobby, het is levensvoorwaarde voor haar. Dankzij haar tomeloze werkdrift is Hamelink in staat haar droom te leven.

Hoofdredacteur Van der Heijden reikt het eerste exemplaar van Vangnet voor kunst & cultuur uit aan José van Lieshout, initiatiefnemer en coördinator van het Boekenschop. Een tweedehands boekwinkel, gerund door vrijwilligers. De opbrengst van de verkoop van de boeken gaat naar goede doelen, waaronder Brabant Cultureel.

Hoofdredacteur Rinus van der Heijden overhandigde het eerste exemplaar van Vangnet voor kunst en cultuur aan José van Lieshout van het Boekenschop. Foto Joep Eijkens

Hobby
Is Brabant Cultureel ook een hobby? De groeiende bezoekcijfers aan Brabant cultureel.nl, weerleggen dat. Liefst 90.000 mensen wisten afgelopen anderhalfjaar de website te vinden. De website wordt meermalen per week ververst met artikelen en foto’s van specialisten in diverse gebieden. Zij werken onbezoldigd, want Brabant Cultureel moet het zonder (overheids)subsidies doen. Na 61 jaar op papier te zijn verschenen, stopt de provincie Noord-Brabant in 2013 de subsidie. Een groep eigenwijze redacteuren besluit het tijschrift voort te zetten in digitale vorm.

brabantcultureel.nl is afhankelijk van goede gaven van onze Partners: filmtheater Cinecitta in Tilburg, Boekenschop in Tilburg, Stichting Jacques de Leeuw in Loon op Zand. Onze begunstigers  cultureel Centrum De Schattelijn in Geertruidenberg,  philharmonie zuidnederland, West-Brabants Archief in Bergen op Zoom, autobedrijf Probaat in Tilburg, theater De Kattendans in Bergeijk, Museum Klok en Peel in Asten, Designmuseum in Den Bosch, Kessels Muziek en Instrumenten in Tilburg en de Kruisherenkapel in Uden. En een hele reeks particulieren: onze Vrienden.

De jubileumuitgave Vangnet voor kunst & cultuur is te bestellen via info@brabantcultureel.nl  De prijs is tien euro (exclusief verzendkosten).

Het boek is ook te downloaden als PDF.
Brabant Cultureel Vangnet voor kunst & cultuur-Digitaal
Hier zijn geen kosten aan verbonden, maar wij stellen het op prijs als u een vrijwillige bijdrage overmaakt op onze bankrekening NL87 RABO 0301 3561 49.

Column JACE van de Ven: Jong en oud

Lees hier meer over het Boekenschop
De euro’s gaan met de kruiwagen ’t Boekenschop uit naar goede doelen

Reacties (2)

 1. Jos Peters schreef:

  Hallo,hebben jullie ook contact met Mestmag.nl? Om eventueel artikelen over kunst en cultuur in Brabant uit te wisselen?
  Groet,
  Jos Peters
  Redacteur Mestmag.nl

  • Brabant Cultureel schreef:

   Dag Jos,

   Nee, wij hebben geen behoefte om artikelen uit te wisselen met Mest. Vriendelijke groet van Rinus van der Heijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *